Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engstrand höll undan till SM-guldet

/
  • SM-guldet i rallycross, klass 2, gick till Ljusdal och Per Engstrand. Här på väg mot mål i den sista deltävlingen på Kinnekulle Ring.

Jodå, visst blev det SM-guld i rallycross till Per Engstrand – och silver för Mattias Ohlsson.

Annons

Årets sjätte och sista deltävling i rallycross-SM avgjordes på Kinnekulle Ring i Götene. Inför epilogen toppade Per Engstrand, Ljusdal, tabellen i 2400-klassen med elva poäng tillgodo på Mattias Ohlsson från Bollnäs.

Per inledde med att sätta snabbaste tid i båda passen på fria träningen på förmiddagen. Mattias var här elva respektive femma.

Även i den första kvalomgången var Per Engstrand snabbast – överlägset tillika. Dryga tre sekunder skilde till tvåan Emil Lennartsson, Nynäshamn. Mattias Ohlsson var fyra, nio tiondelar efter Lennartsson.

I den andra omgången segrade Per Engstrand med tre sekunder och 37 hundradelar i rygg på Mattias Ohlsson. Den sistnämnde vände därefter på steken och satte bästa tid i det tredje åket – före östgöten Daniel Wall. Per var nu trea.

Dags för semifinaler och i den första av dessa så tog Per Engstrand en säker förstaplats. Tvåa blev Emil Lennartsson, hela 5,7 sekunder på efterkälken. I den resterande semin korsade Mattias Ohlsson mållinjen som etta, följd närmast av Daniel Wall.

Finalen blev tuff. Per Engstrand och Mattias Ohlsson drog iväg i täten från det första ledet, men det bar sig inte bättre än att det blev en smäll i den första kurvan. Mattias Ohlsson tvingades bryta redan här med trasig styrning.

I täten drog Per iväg till seger. Värmlänningen Michael Olander och Daniel Wall gjorde 34-åringen från Ljusdal sällskap på prispallen.

– En bra avslutning på säsongen. Och verkligen kul med en SM-titel, sammanfattar Per Engstrand.

Som hade segern i riksmästerskapet 2008 som främsta merit tidigare. Därefter blev det en sjundeplats i Supernationella SM året därpå.

– Åren 2010-2013 hade jag ett uppehåll innan det blev comeback ifjol. Bilen kvaddades i finaltävlingen i Strängnäs, så det blev ju lite av revansch den här gången, fortsätter han.

Trots sjätteplatsen i finalheatet så räckte poängen med råge för att Mattias Ohlsson skulle lägga beslag på silvret.

– Det var klart redan efter semifinalerna. Tråkigt att inte kunna fullfölja finalen, men så har det varit mest hela säsongen. Det vill säga stolpe-ut, suckar Mattias.

Helt missnöjd kan han förstås inte vara över silvret – samt fjärdeplatsen i back-SM som säkrades för två veckor sedan.

– Jag har haft bra fart. Det får jag ta med mig till nästa år, avslutar Mattias Ohlsson.

Det kördes även en klass för historiska bilar på Kinnekulle Ring. Mats Kjellin från Ljusdal slutade här sexa efter att ha varit trea i kvalet.

Mer läsning

Annons