Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enduroeliten tillbringar helgen i Söderhamn

/
  • Martin Larsson och Amanda Elvin är två hälsingehopp, båda med bra kapacitet.
  • Joakim Ljunggren är storfavorit inför helgens SM-deltävlingar i enduro på Helsinge Motorstadion.

I helgen intas Helsinge Motorstadion av landets elitskikt i enduro.
SMK Söderhamn bjuder på två deltävlingar i SM, årets fjärde och femte – lördag respektive söndag.

Annons

Hela 158 förare finns med i den ordinarie anmälningslistan, däribland de allra bästa landet har att erbjuda.

– Allt är klart för två bra tävlingar. Banan består av fyra prov, varav ett spektakulärt gräsprov, berättar tävlingsledaren Anders Berggren.

Det finns en given favorit när det gäller enduro med SM-status. Namnet är Joakim Ljunggren. Karlskogakillen radar den ena förstaplatsen på den andra och verkar näst intill oslagbar.

– Ja, han är grymt snabb. Verkligen duktig, säger en av konkurrenterna, Pontus Högberg från Gävle.

22-årige Pontus är måhända ändå mannen att kunna utmana Jocke Ljunggren. Äntligen fri från skador som hindrat framfarten i två års tid slog han till med en tredjeplats i den förra SM-deltävlingen, i Östhammar den gångna helgen.

Men det finns en uppsjö av snabba enduroförare. Västgöten Andreas Linusson är en och Botkyrkas Henrik Lindholm en annan. Niklas Persson och Johan Edlund är klubbkollegor med Ljunggren i Karlskoga – och vill också ha ett ord med i laget.

Hemmahoppet heter Martin Larsson, Bollnäs. Liksom Pontus Högberg har denne också haft sin beskärda del med skador under en tid. Men Martin kör fort när han är på humör.

I junior-SM har Falköpings Erik Ljungberg dominerat hittills. Senast i Östhammar kom han dock undan med hjärtat i halsgropen när Adam Andersson från Örbyhus skuggade endast fyra sekunder efter vid målgången. Ska Adam lyckas lugga Erik denna gång?

Amanda Elvin tävlar för Team Värmland men hör sedan en tid tillbaka hemma i Bollnäs. Hon är en 13 deltagare i tjejklassen, där Jessica Jönsson, Göta, får finna sig i ett favoritskap.

I Riksmästerskapet för veteraner märks Bosse Högberg, för övrigt pappa till tidigare nämnde Pontus med samma efternamn. Utropstecknet från VM-deltävlingen på hemmaplan 1993 (där han körde skjortan av så gott som hela världseliten) har tre raka förstaplatser hittills i RM-sammandraget.

Ett inte alltför vågat tips är att 50-åringen från Tavlan i Valbo kniper en fjärde raka på Helsinge Motorstadion.

Mer läsning

Annons