Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debutanten Amanda inför Novemberkåsan: "Arrangörerna vill att 80 procent ska falla bort"

/
  • Amanda Elvin kör sin första Novemberkåsa och är ensam tjej på startlinjen i Uddevalla.
  • Så här såg det ut i Göteborg 2002 när Novemberkåsan avgjordes. Av 116 startande så nådde 19 förare mål. Regerande mästare de tre senaste åren är Joakim Ljunggren.

Novemberkåsan är det tuffaste du kan ge dig in på som enduroförare.
Men det är ingenting som skrämmer 21-åriga debutanten Amanda Elvin.
– Jag har sett tävlingen sen jag var yngre, jag tycker om psykiska och fysiska utmaningar, säger Bollnästjejen inför de 30 milen som väntar henne på lördag.

Annons

Novemberkåsan är kraftprovet som skrämmer och lockar på samma gång. 30 mil, varav 20 mil nattetid, är vad som väntar förarna som tagit mod till sig att stå på startlinjen.

Hur tuff och besvärlig tävlingen är illustreras lätt med siffror från tidigare år, där ett skräckexempel är 2006 då endast 16 förare av 174 startande nådde mållinjen.

– Arrangörerna vill ha det så tufft att kanske 80 procent ska falla bort, tävlingen ska ha sitt rykte och på natten är det som det avgörs, säger Amanda Elvin, som tagit god hjälp av sambon Martin Larsson i sina förberedelser.

– Jag har stått i depån när han kört, det är viktigt att veta vad som krävs i förberedelser och kläder så man slipper frysa.

Han genomförde sin första Novemberkåsa 2008 som junior och vann den klassen och slutade trea totalt. 2009 blev han tvåa. En skräll som gav eko i enduro-Sverige. Riktigt så högt ställda mål har inte Amanda, som i år är ensam kvinna i startfältet.

LÄS MER: "Det mest smärtsamma jag upplevt"

1996 blev Pia Däldebring historisk när hon som första kvinna genomförde en hel Novemberkåsa, och det är dit Amanda siktar.

– Så är det, att ta mig runt hela kåsan, resultatet kvittar. Är det är riktigt tuff tävling så är man ju med där uppe, säger Amanda.

För att lyckas gäller det att vara förberedd, för hur frustrerande skulle det inte vara om din motorcykel pajar medan du själv känner dig pigg? Eller om du får slut på ombyten?

– Jag har koll på det mesta känns det som, har fått många tips. Har tio uppsättningar kläder med mig och har flera uppsättningar lysen. Jag får packa midjeväska och ha verktyg runt om på cykeln och en extra ficklampa, säger Amanda.

TV: Se reporterns kamp i skogen

Hon har kört enduro i åtta år redan och är inte från Bollnäs, eller ens Hälsingland, från början – utan en tvättäkta värmlänning från Karlstad. Ett annat stort motorlandskap och det var också genom enduron hon träffade Martin, som blivit ett bra stöd i hennes fortsatta satsning. Men han kommer inte köra årets Novemberkåsa, utan följer det från Spanien där han är på träningsläger.

– Han blir kvar där, det låter som så och jag åker ner till Polen nästa vecka för att hjälpa honom på VM, säger Amanda.

LÄS MER: Larssons succé i Novemberkåsan

Du vet vad som väntar dig, hur nervös kommer du vara på startlinjen?

– Jag har känt av det i två veckors tid. Jag är först ut på rampen så det kommer kännas ordentligt. Det är lång tid man har framför sig. Man får räkna med att köra fram till tre på söndag morgon.

Martin kör ju rätt aggressivt, är du samma typ av förare?

– Jag är betydligt lugnare, Martin säger till mig att köra hårdare, men man måste ha varv på cykeln eftersom jag kör 125 kubik. Man vet ju ingenting om banan, men jag ska ut med stövlarna på och kika på de skitigaste ställena.

Vad tror du blir nyckeln för att gå i mål där på söndag morgon?

– Det gäller att hitta ett flyt genom hela dagen och inte göra osmarta saker. Gäller att inte bli lurad av fulla människor i publiken. Men oftast är det så att det kommer folk och hjälper till om man fastnar.

Hur kommer du fira din första Novemberkåsa?

– Jag kommer sova några timmar... Har inte kommit längre i planeringen.

Mer läsning

Annons