Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Memira Open höjdare på hemmaplan för Erik Hamrén: "Golfen hjälper mig bearbeta allt"

Det tar sin tid att processera drygt sex år som förbundskapten och sitt sista mästerskap. Erik Hamrén har en metod som funkar. – Jag spelar golf, det har alltid varit viktigt, säger 59-åringen efter andra rundan i Memira Open på banan hemma i Ljusdal.

Annons

En uppenbart avspänd Erik Hamrén missar, med minsta marginal, parputten på det 18:e hålet.

Men den förre förbundskaptenen är ganska nöjd ändå.

TV: Erik Hamrén om sin kärlek till golfen och minnen från åren som förbundskapten

– Tja, nu var det lite svårare med slagen i dag. Men i går spelade jag alla hål med samma boll och det var riktigt bra. Det gick åt några fler bollar i dag, säger den förre förbundskaptenen på hembesök i Ljusdal för att, som traditionen bjuder, spela Memira Open.

Läs mer: Erik Hamréns långa resa mot blågult

– Det är fantastiskt kul att spela en turnering över flera dagar så här, bara det att träffa många bekanta. Förra året gjorde jag dessutom en eagle, en järnåtta direkt i kopp. Det är nog mitt bästa slag, säger Hamrén, som har 15,2 i hcp och som alltid trivs väldigt bra på golfbanan, till vardags som medlem i Partille GK.

Sista dagen på jobbet. Erik hamrén ger John Guidetti instruktioner  vid inhoppet i gruppspelsmatchen mot Belgien i EM.

– Under min tid som förbundskapten spelade jag ofta golf för att koppla bort tankarna på fotboll en stund. Så här efter EM är golfen ett sätt att rensa huvudet och samtidigt bearbeta mitt sista mästerskap och ett avslut som förbundskapten. Jag har ofta gått ut tidigt på morgonen och spelat ensam med mina tankar.

Erik Hamrén medger att det fortfarande, några veckor efter EM i Frankrike, finns en hel del kvar att processera.

Erik Hamrén har en del att fundera över på golfbanan.

– Sett till prestationen tycker jag vi hade varit värda lite bättre resultat. Jag både hoppades och trodde vi skulle gå vidare till ett slutspel, väl där kan ju allt hända. Sedan finns det såklart en ganska stor tomhet nu efter så många år med intensivt fokus på en sak, säger Erik Hamrén.

Vilka höjdpunkter minns du mest från dina 6,5 år på posten?

– Det är ju matcherna som tagit Sverige till ett mästerskap, EM-kvalet mot Holland på Råsunda och playoff-matchen mot Danmark i november i fjol. Men jag måste också lyfta fram kampen i Berlin när vi vände 0–4 till 4–4 mot Tyskland. Och invigningen av Friends Arena, särskilt Zlatans fantastiska mål där.

Direkt efter EM aviserade du att det sannolikt var dags för en paus – hur ser det ut i dag?

– Jo, det gäller fortfarande. Det är något som jag har planerat, senast jag hade en sådan paus från fotbollen var våren 1998. Samtidigt beror det ju på vilka erbjudanden som kan dyka upp, och om de är tillräckligt intressanta. Vissa dagar kan jag vakna och vara sugen på att träna ett lag direkt. Nu har jag haft några erbjudanden som jag tackat nej till. Förr eller senare vill jag såklart tillbaka till fotbollen.

Sista presskonferensen. Sedan kom en stor tomhet efter 6,5 år som förbundskapten.

Erik Hamrén har alltid varit stolt över sina rötter i Hälsingland, och har en stark kärlek till sin hembygd i Ljusdal.

– Jag har bott på så många ställen under åren, men Ljusdal är alltid hemma för mig. Här har jag också föräldrarna, min syster och släkt och vänner. Det är alltid lika fantastiskt att komma hem.

Mer läsning