Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många idrotter dopingkontrollerades under SM-veckan

/

Under SM-veckan har Svensk Antidoping genomfört ett stort antal kontroller. Till och med på de mest udda av sporter.
Om någon testats positivt kommer däremot att dröja.
– Det tar tio arbetsdagar från att labbet får proven, säger Jan Engström dopingkontrollansvarig hos RF.

Annons

Stora mästerskap, innebär stora mängder idrottare, vilket i sin tur innebär att risken är större att någon använt sig av otillåtna preparat.

Därför har Svensk Antidoping varit på plats i Sundsvall under SM-veckan för att genomföra dopingkontroller. Och ingen sport går helt säker ifrån test.

– Det är viktigt att komma ihåg att det i princip är samma regler för alla Riksidrottsförbundets sporter. Av 70 idrotter kollar vi kanske 40-45 stycken, säger RF:s dopingkontrollansvarig, Jan Engström.

Även sporter som biljard och bangolf?

– Det har hänt att vi gjort det på sådana sporter också.

Kan man dopa sig inom de sporterna?

– Det kan tänkas att man använder sig av betablockerare (motverkar bland annat stresshormoner). Men det är klart att vi lägger störst fokus på till exempel friidrott och simning då det inte är någon hemlighet att det är där risken är störst att doping förekommer, menar Engström.

Det kommer dock att dröja innan omvärlden får veta om någon har testats positivt under SM-veckan, då svarsresultaten kommer tio arbetsdagar efter att proven anlänt till labbet. Att jämföra med till exempel skid-VM där det är 24 timmar som gäller.

Mer läsning

Annons