Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktig uppgift för Hudikgympan

/
  • Det var trångt på golvet när nästan 80 person i Hudikgympan körde genrep inför Gymnastrada.

I helgen kommer Hudikgympan att befinna sig i Lausanne, Schweiz, för att delta i världens största idrottsevenemang – Gymnaestrada. Från Hudiksvall är det 78 ungdomar och föräldrar som åker, och alla kommer att delta i framförandet av programmet.

Annons

Redan förra veckan hade de genrep på sitt program och inspirationen till det är hämtat från 1960–talet.

– Vi kallar programmet för Think 60, kläderna är svartvita och koreografin har rörelser som är förknippade med årtiondet. Men det är också modernare saker med som volter, säger Andersson.

Under hösten började programmet att sättas ihop och laget har sen tränat på det under. På Gymnastrada kommer de visa upp det 15 minuter långa programmet tre gånger.

För att förstå storleken på Gymnaestrada så kan den jämföras med de olympiska spelen. I Peking–OS, 2008, var det drygt 11 000 aktiva, till helgens Gymnaestrada väntas det nästan dubbelt så många med över 20 000 deltagare från 53 länder. Och likt ett de olympiska spelen så kommer invigningen på Lausannes OS–stadium bli mäktig.

Att det är just uppvisningar och inte tävlingar på Gymnaestrada är charmen med evenemanget förklarar Maggan.

– Man kan bara njuta och få inspiration av uppträdandena.

– För de yngre blir det nytt och jag hoppas att de får möta nya kulturer och träffa vänner.

Från Sverige kommer det vara tolv lag med 700 deltagare på plats. Och Hudikgympan fick ansöka hos Svenska gymnastikförbundet för att få representera Sverige.

Mer läsning

Annons