Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina höll stilen i hemma-SM

/

SM i bågfältskytte avgjordes i helgen i Edsbyskogarna.
Sporten fick följa med den suveräna vinnaren, tillika Edsbyskytten, Lina Björklund på hennes sista runda för dagen.

Annons

Fältskytte inom bågskyttesporten går ut på att en mindre grupp går runt på en snitslad bana och skjuter på mål av olika storlekar och från olika avstånd. I Linas grupp ingår tre andra skyttar, och stämningen är uppsluppen.

– Det är en social sport. De flesta har träffat på varandra på andra tävlingar och har gått med varandra förut, säger Lina.

Med efter den snitslade banan följer även en grupp släkt och vänner. Mellan skotten försöker Linas två små döttrar Thea och Greta få mammas uppmärksamhet – och det är inte direkt knäpptyst när skyttarna tävlar. – Men det är de vana vid, säger Lina.

På en av stationerna är det endast fem meter fram till tavlorna och på nästa 60 meter och dessutom nedför en lång backe. Bågskyttarna visar prov på häpnadsväckande skicklighet då de sätter pilarna på tavlan nedanför backen. Den medföljande skaran måste titta hur skotten träffat i kikare.

Vad tänker du på när du står där och siktar?

– Man ska inte lägga krut på det man kan, utan det man måste tänka på problemen i fråga. När man tränar inomhus på vintrarna så kommer man på vad man ska tänka på, och sedan måste man få hjärnan att vänja sig vid det.

Lina vet vad hon talar om. Detta är hennes 20:e SM-guld, och hon är i särklass i Sverige.

– Det är jättekul att gå med en sådan som Lina. Hon är jätteduktig, säger Veronica Lindqvist från Säter.

Erika Seger, från Tyresö, har i många år tävlat mot Edsbyskytten, och de har haft några hårda bataljer.

– Det är roligt, hon ger bra draghjälp. Det har inte gått så bra för mig ett tag nu bara. Men Lina har gett mig bra tips om tekniken som jag försöker tänka på nu.

Den goda stämningen kommer väl till pass, för det är nämligen så att gruppen själva dömer hur pilarna sitter på tavlan.

Vad är det som motiverar dig? Vad är det som får dig att vilja ha ett 20:e guld när du tagit 19?

– Att kunna bevisa att jag fortfarande håller och att jag faktiskt är bra. Jag borde ju faktiskt tappa motivation när motståndet är svagare, och efter att barnen har kommit och tar upp mycket tid. Sen är det inspirerande att få åka på internationella tävlingar. Dessutom är jag trots allt ett föredöme för många av de yngre, de kommer ofta fram och vill prata har jag märkt. Det är också inspirerande!

Mer läsning

Annons