Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Björklund siktar mot en efterlängtad medalj

/

Lina Björklund från Edsbyn har vunnit det mesta som går att vinna inom bågskytte.
Nu laddar hon för en ny säsong med nationella och internationella mästerskap.
– Jag ser fram emot att åka till VM, säger Lina Björklund.

Annons

Seger i World Games. VM-guld. EM-guld. SM-guld. Lina Björklunds meritlista är lång. Ändå fortsätter den 35-åriga skytten sikta mot nya mål. För det finns faktiskt en medalj hon saknar.

– Jag har inget VM-guld i 3D-skytte. Det skulle jag vilja ha. Jag ser fram emot att åka på VM i år. Jag har precis fått en ny båge som jag längtar efter att få använda, säger Lina Björklund.

3D-VM avgörs i Italien mellan 31 augusti och 6 september. Innan det ska svenska mästare i både tavla och fält koras. I helgen är det dags för Tavel-SM i Borlänge. Lina Björklund åker dit tillsammans med sex andra från BSK Edsbyn. Bland lagkamraterna finns pappa Kent Björklund. Linas bror Jakob Björklund skulle egentligen också ha tävlat, men har avanmält sig.

– Han har mycket annat att tänka på just nu, så bågskyttet är inte prioriterat. Det är jättekul att ha fler familjemedlemmar som tävlar i samma sport, vi kan peppa varandra, säger Lina Björklund.

Att ladda inför ett världsmästerskap när man heter Lina Björklund är ganska odramatiskt.

– Det är mer praktiska förberedelser som tar tid. Är kläderna tvättade? Har jag alla delar till bågen med mig? Juste, jag måste fjädra om pilarna. Sådana saker tänker jag på mest, säger hon och menar att själva skyttet sitter där:

– Det är snarare så att jag inte vill skjuta de sista dagarna innan ett mästerskap. Då växer lusten vilket gör det roligare att skjuta när det väl är dags för tävling.

Bågskytte är en sport som kräver mycket mental styrka. I Lina Björklunds fall finns det annat som tär mer på det mentala.

– I och med att jag har MS (multipel skleros), med depression som följd, så har jag nog med problem i livet. Bågskyttet behöver inte vara ytterligare ett, säger hon.

Trots sin sjukdom har Lina Björklund nått många framgångar. Första vinsten under 3D-EM 2008 är ett starkt minne, men det finns ett guld som betyder lite extra:

– Guldet i World Games. Det slår nog allt. Det är ju som vårt OS, säger Lina Björklund.

Vad tänker man när man står på ett stort mästerskap och vet att "om jag sätter den här pilen vinner jag"?

– Man kan nästan höra alla andras tankar. "Kom igen, Lina. Sätt den här nu". Det sätter förstås lite press på en, men jag försöker vända det till peppning. Jag vet att om jag skjuter bra och sätter pilen, då har jag vunnit. Skjuter jag bra och missar, då har jag ändå skjutit bra. Man får aldrig skjuta klart en tävling och sedan inse att jag inte vann för att jag inte sköt bra.

Se Lina träna skytte i klippet ovan.

Mer läsning