Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Super-Ebbas tränare: "Trött på snacket om talang"

Ebba Andersson är supertalangen som charmat alla under inledningsdagarna av SM-veckan i Piteå.
Men hennes tränare, Per Nilsson, är lite trött på snacket om talang.
– Jag tror även att Ebba är det lite grann. Hon är visserligen ung, men har redan visat att hon etablerat sig i Sverigeeliten, säger Nilsson.

Annons

Det är dagen efter SM-silvret på 10 kilometer och den 18-åriga Sollefteåtjejen Ebba Andersson, med rötterna i Delsbo i Hälsingland, har svarat för ännu ett lopp av toppklass när hon växlat som tvåa efter den första sträckan i stafetten.

Se också: TV: Ebba Andersson spås bli nästa skiddrottning: "Hon är ljuset i mörkret"

Onsdagen innebar stor uppståndelse, många intervjuer och gratulationer efter silverloppet, men Ebba har tagit det med ro.

– Jag försökte att lägga det åt sidan och fokusera på det jag skulle göra i dag, men det är bara positivt, säger hon.

Och hyllningarna från Charlotte Kalla värmde extra gott för Ebba.

– Jättekul. Hon är en inspirationskälla så det är jättekul att få sådana fina ord från henne.

Fick du även några råd från henne?

– Hon sa mycket till mig, och jag fick väl några råd.

Vilka råd fick du?

– Jag kommer inte ihåg några på rak arm nu men hon så många fina ord i alla fall.

Per Nilsson är tränare för Ebba Andersson på skidgymnasiet i Sollefteå och han är väl medveten om att han har att göra med en talang av stora mått.

– Hon älskar att tävla och är väldigt obrydd i tävlingssammanhang. Hon taggar till och det är bara att titta på stafettsträckan där hon kör upp i täten och borrar i kamp med seniorerna, säger Nilsson.

Den höga fysiska kapaciteten är också den en förklaring till Ebbas framgångar och hon har snabbaste tiden uppför det beryktade Hallstaberget hemma i Sollefteå.

En backe som många av Sveriges främsta skidåkare utmanat genom åren.

– Det handlar om 1,8 kilometer löpning uppför med 240 meters höjdskillnad och hon slog rekordet i våras. Jag vet att många av landslagsåkarna sprungit där men vet ingen som har en bättre tid, säger Nilsson.

Ytterligare ett bevis för Ebbas utmärkta och allsidiga fysik är att hon i fjol hade den näst snabbaste tiden i Sverige på 3 000 meter.

– Hon har tränat allsidigt som ung och förutom de rena uthållighetsidrotterna även sysslat med fotboll och dans. Grunden har hon men det finns förstås mycket att utveckla. Inte kanske så mycket när det gäller syreupptagningsförmågan, utan mer styrka, teknik och taktik, säger Nilsson.

Ebba pekas ut som den nya Charlotte Kalla och visst fins det likheter med den svenska skiddrottningen, men även olikheter.

– Målmedvetenheten, att verkligen brinna för det, har de båda gemensamt, men annars är de olika typer av åkare. Kalla är mer power, medan Ebba är mer en frekvensåkare, säger Nilsson.

Ebbas silvermedalj i SM överraskade de flesta, men de landslagsledare som följt henne under flera år är inte lika förvånade.

– Hon är en stor talang med hög kapacitet. På Skandinaviska cupen i Östersund så blev hon tvåa och vi vet ju vilken hög nivå den tävlingen håller. Jätteförvånad är jag inte, men jag är väldigt imponerad, säger förbundskapten Rikard Grip.

Även Martina Höök, ansvarig för juniorlandslaget, är inte speciellt överraskad över att Ebba som 18-åring kan utmana den svenska senioreliten.

– Nej, egentligen inte. Vi vet att hon åkt fort både på tävlingar och träningar och så har hon en otrolig vinnarskalle. Det är en ödmjuk tjej som vill otroligt mycket. Effektiv och snabb i det mesta hon gör, säger Höök.

Säsongens stora mål för Ebba är JVM i Rumänien i slutet av februari, men det finns helt klart chans att hon kommer till start i världscuptävlingarna i Falun om två veckor.

– JVM är prio 1, men jag skulle tro att planen är att låta Ebba starta i Falun, säger Nilsson.

Men först ska Ebba på söndag avsluta SM-tävlingarna med skiathlonloppet.

I stafetten blev det en sjätteplats för Sollefteå, där förutom Ebba Andersson även Jenny Solin och Frida Karlsson ingick i laget.

LÄS ÄVEN:

Kallas hyllning av Ebba

Ebbas sköna

Juniorstjärnor tar upp kampen med eliten

Mer läsning

Annons