Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södergren jagade 25:e SM-tecknet – då kom förkylningen som stoppade resan mot Gällivare

/
  • Anders Södergren ville gärna tävla i Gällivare, men en förkylning stoppar honom.

Anders Södergren kände toppformen, siktade mot SM-femmilen men så kom förkylningen...

Annons

– Surt, för jag var verkligen taggad att få köra ännu en femmil, säger längdveteranen som nu tvingas avstå Gällivarehelgen.

Södergren är annars en av landets genom tiderna mest meriterade SM–åkare. Han har 24 guld, varav 16 individuella och sex SM-tecken över 50 kilometer.

– Nu får jag rikta in mig på Fjälltoppsloppet som final.

Sedan väntar en lugnare skidtillvaro. Elitsatsningen är över, men för den skull inte tävlandet.

– Allt hänger på om jag får tid över till träning, men som det känns kan jag nog dyka upp i tävlingssammanhang även nästa vinter, säger han.

Gällivare laddar alltså för SM-helg med både SM-sprint i stafett, (fredag) och 30 respektive 50 kilometer klassiskt på söndag. Det är gott om snö och kylslagna nätter borgar för fint underlag.

Charlotte Kalla är det största dragplåstret inför tremilen, men klubbkompisen Sofia Henriksson kan bli giftig, just för att det är klassiskt. Sen finns även Anna Haag med bland de anmälda, dessutom tillsammans med Stina Nilsson i sprintstafetten.

För Åsarna är det tunt på damsidan. Emma Wikén har varit magsjuk och gör inte resan till Gällivare. Inte heller Ida Ingemarsdotter är på plats.

Femmilen ser däremot en medaljpretendent i Jens Burman, som är bäst i klassisk stil. Men givetvis blir en i form varande Daniel Richardsson och kanske Marcus Hellner giftig på sin egen hemmaplan. Och om även Calle Halfvarsson kan ha hittat något av fjolårsformen är han en medaljaspirant. Han har annars haft en nattsvart säsong med sjukdomar.

Noteras kan också att Emil Jönsson är tillbaka efter en längre sjukdomsperiod. Han åker femmilen, fredagens sprintstafett och även Volkswagen Cup, som inleds med femmilen, en inlagd sprint på tisdag kväll och avslutningen uppför till toppen av Dundret onsdag kväll i nästa vecka.

Mer läsning

Annons