Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-veckan: Hudiksvalls överraskning - Anton Lindblad välförtjänt trea bakom eliten

/
  • Anton Lindblad gjorde ett fantastiskt lopp på herrarnas 15 kilometer klassiskt och kunde titulera sig SM-bronsmedaljör i årets första SM-lopp.
  • Anton Lindblad gjorde ett fantastiskt lopp på herrarnas 15 kilometer klassiskt och kunde titulera sig SM-bronsmedaljör i årets första SM-lopp.

Det har inte riktigt varit hans säsong hittills, inte förrän på SM-veckans första dag. Hudiksvalls Anton Lindblad visade att han har bland de bästa att göra när han gick in som trea bakom Marcus Hellner och Daniel Richardsson.

Annons

13.1 sekunder. Det var var som skiljde Anton Lindblad från vinnaren Daniel Richardsson. Upp till tvåan Marcus Hellner, som gjorde efterlängtad comeback under SM-veckans första tävling, 15 kilometer klassiskt, var det 6.8.

– Det kändes bra, jag försökte gå ut lite halvlugnt men jag märkte sen att jag var med på mellantiderna och då blir man ju taggad när man känner att man har krafter kvar. Det var jättekul att köra faktiskt.

För de som inte vet vem Anton Lindblad är, kanske han är en fullständig överraskning. Men han har tävlat i världscupen, om än inte så många gånger och resultaten har varit varierande. Hans bästa placering hittills är en 17:e plats i Planica, Slovenien för en vecka sedan.

– Det gör mycket för självförtroendet att känna att man är med här uppe. Visst är det vissa som fattas och inte är med men tidsmässigt är jag inte långt efter Daniel och Marcus som är verkligen toppåkare så det betyder jättemycket, säger 26-åringen.

Klubbkamraten och tillika Östersundsbon Anders Södergren är glad för kollegans skull.

– Jättebra, han har ju åkt bra på hemmaplan och inte lyckats ute på världscupen så jag hoppas att han får bygga ännu mer självförtroende nu och åka och ta lite världscuppoäng också. Det är ju lite annat att komma ut på världscupen, säger Södergren.

Lindblad är född och uppvuxen i Göteborg men flyttade till Östersund för fem år sedan, för skidornas skull. Det här är hans första år som en del av Hudiksvalls imponerande stall av meriterade åkare med namn som Daniel Richardsson och Anders Södergren, men har tidigare tävlat för Östersund och Sollefteå.

– Jag trivs jättebra i Östersund och det är väl förutsättningarna för skidor som jag flyttade dit. Göteborg är väl ingen skidmetropol kanske, så det är lite svårt att bo där och satsa, säger Lindblad.

Att öppna SM-veckan med ett så bra lopp är bra för självförtroendet. På torsdagen väntar stafett, där Hudiksvall är tippad som favoriter med bland andra Södergren och Richardsson i laget. Både Södergren och Lindblad ser fram emot stafetten.

– Då är det skejt också som jag tycker bra om så det ska bli kul men det finns ju fler lag som säkert är sugna på att ta revansch, säger han och fortsätter:

– Falun-Borlänge och Mora kommer köra bra tror jag, säger han om vilka som kan tänkas bli de största konkurrenterna.

Efter SM-veckan väntar världscupen i Falun och Stockholm, och om han fortsätter att åka på samma nivå får han också avsluta säsongen i Nordamerika.

– Det är ju det man satsar mot och det vore ju kul att få åka där och om det fortsätter att gå bra att få åka till Kanada och köra världscuptouren där, säger Anton Lindblad.

Fakta Anton Lindblad

Ålder: 25 (fyller 26 i oktober 2016)

Född i: Göteborg

Meriter: 17:e plats i lagsprinten i Slovenska Planica 17 januari 2016, 1:a plats i Intersport Cup i Idre, 20 km fritt 5 december 2015 där han också blev fyra och i sprinten.

Bor i: Östersund

Mer läsning

Annons