Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidklassikern Hälsingeleden flyttas till Harsa – öppnar för åkare som missar Engelbrektsloppet

/

Klassiska Hälsingeleden blir rund i år tack vare den milda vintern.
Men trots ny tävlingsort och annan sträckning räknar arrangören Rehns BK med rekorddeltagande.
– Vill man vara säker på en plats så är det lika bra att anmäla sig till loppet, säger tävlingsledaren Jerker Lysell.

Annons

Hälsingleden brukar vanligtvis löpa utmed just Hälsingeleden, från Harsa och sedan de 55 kilometrarna ner till Bolleberget i Bollnäs. Men då man inte kan garantera snö och bra spår utefter den sträckan så togs beslut i torsdags om att flytta hela tävlingen till Harsa.

LÄS MER: Hälsingleden blev en vändpunkt i livet

– Anmälningarna strömmar in och det finns ingen snö söderut så det kan bli ett rekordår för oss. Vill folk åka innan Vasaloppet så är det perfekt att åka upp till Harsa. Det här brukar vara en populär helg, man vill ha det lagom långt bort i tid sett till Vasaloppet, säger Jerker Lysell som tillsammans med Charlie Stolt är tävlingsledare för loppet som är seedningsgrundande för just Vasaloppet.

Vad blir den största skillnaden för åkarna?

– För var det från A till B, nu blir det två slingor som är olika, det blir de flesta spåren i Harsa vi kommer använda. Men man kan lita på att allt blir bra där uppe.

TV: Två förvånade vinnare 2015

Innebär det inga problem för er som arrangör?

– Den enda skillnaden är att vi får åka lite längre, men annars är det lättare när vi inte behöver underhålla själva leden.

Hur många åkare tror du kommer till start?

– Vi hoppas på 500 personer så vi slår i taket. Vill man vara säker på en plats så är det lika bra att anmäla sig till loppet nu.

Förutom en flytt till Harsa gör det rådande snöläget att bansträckningen ändras. De nya banlängderna blir nu 45 kilometer och 22 kilometer. Anmälningstiden förlängs också, för att folk som varit anmälda till det inställda Engelbrektsloppe t ska få en chans att åka.

Jerker Lysell är annars mest känd som en frispråkig sprintfantom i orientering, men när klubben kallar så ställer han upp. Att dra på sig skidor är däremot inte något som lockar.

– Det är en bra träningsform men jag kör annat, det är inte kul att träna skidor när man är så jäkla dålig. Man är van att orientera mot världseliten och då vill man inte bli frånåkt av en 14-årig tjej i spåret, då föredrar jag crosstrainern på gymmet.

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Ljusdals IF, Söderhamns UIF, Hudiksvalls HC eller Arbrå HK. Ladda ner Hela Hälsinglands nya app till Iphone eller Android.

Mer läsning

Annons