Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Settlin nöjd med Tour de ski – trots att hon missade topp 30: "Surt med den där hundradelen"

/

Klättringen upp för Alpe Cermis blev precis lika jobbig som förra gången.
Men 23-årige Evelina Settlin från Harmånger fullföljde Tour de ski och slutade på 33:e plats.
Hudiksvalls IF-åkaren är nöjd med touren som helhet, men är nog glad att nästa klättring upp för en slalombacke dröjer.
– Det känns skönt att ha det gjort, det var inte så kul sista dagen, säger Evelina Settlin.

Annons

2014 gjorde Evelina Settlin debut i Tour de ski. Då var hon 21 år och orutinerad på internationell nivå. Den gången slutade touren med en 38:e plats, någonting den numera 23-årige Settlin hade som mål att slå. Vilket hon lyckades med.

Läs mer: Settlin den största skrällen bland svenskorna

– Jo, jag tycker touren började lite dåligt och jag kom in i den sämre än jag tänkt. Men jag jobbar mig ändå in i det och det blev bättre för varje dag, fram till sista dagen då, säger Settlin som inte var särskilt nöjd över sista etappen, med klättringen upp för Alpe Cermis.

– Det känns skönt att ha det gjort, det var inte så kul sista dagen. Jag hade ingen kräm i benen och man får inte direkt någon återhämtning i backen. Det var bara att ta sig upp, säger hon.

Var det lika jobbigt som första gången?

– Ja, det var det. Minst sagt, men jag har redan hunnit glömma lite hur det var då.

Målet med årets tour var att knipa en topp 30-placering. Ett tufft mål med tanke på att alla åkarna från världstoppen ställde upp.

Jakten på målet började redan i den inledande sprinten. En sprint som skulle sluta lite märkligt och snöpligt för Evelina Settlin.

Läs mer: Drama när Settlin missade sprintfinalerna

I prologen slutade hon 31:a, endast en hundradel från Stina Nilsson som blev 30:e åkare. Därmed missade Settlin att gå vidare från sprintkvalet med minsta marginal.

– Lite surt med den där hundradelen. Egentligen var det en ganska bra prolog för mig men man ska ju ha marginalerna med sig, säger hon.

Särskilt mycket bättre gick det inte andra dagen av touren. Då väntade 15 kilometer klassisk masstart i Lenzerheide och Settlin halkade långt bak i fältet och slutade 55:a.

Läs mer: Det bästa och sämsta från årets Tour de ski

– Det var loppet då jag kände mig absolut sämst i kroppen, säger hon.

Berodde den dåliga starten på kroppen eller satt det någonting i huvudet?

– Det var nog mest kraften i benen, sedan blev jag nog lite påverkad av höjden också. Jag har inte så mycket erfarenhet av hög höjd så det är lite olika hur jag reagerar.

Kraften i benen återkom dock ju längre touren led. Efter vilodagen på måndagen var Evelina Settlin taggad på tisdagens sprint. Där lyckades hon ta sig till kvartsfinal. Även om hon missade världscuppoäng i det efterföljande klassiska milloppet skulle formtoppen komma till slut.

Läs mer: En bra bit bakom när Johaug vann

I fredagens fem kilometer långa fristilslopp blev Evelina Settlin den svenska skrällen. Hennes 17:e plats gjorde att hon var före både Anna Haag och Stina Nilsson, samt tog sin bästa placering i ett distanslopp i världscupen i karriären.

– Det har fungerat bättre i skate för mig den här vintern och det har inte varit så mycket skate på touren annars. Jag känner mest trygghet där, förklarar Evelina Settlin formtoppen i femkilometersloppet.

Även om Evelina Settlin missade sitt eget mål om en topp 30-placering på touren är hon tillfreds med resultatet. Hon slog sin placering från debutsäsongen, och det i tuffast möjliga konkurrens.

Läs mer: Sist av de svenska åkarna - ändå topp 30 och världscuppoäng

– Jo, men jag är ganska nöjd totalt sett. Det var många fler bra med i år när det inte är något mästerskap, säger hon.

Att norskan Therese Johaug vann, trots att Ingvild Flugstad Östberg hade ett försprång i sista etappen, kom inte direkt som någon överraskning för Evelina Settlin.

– Även om hon fick en ganska bra match så var det väl väntat, säger hon.

Efter tio tuffa dagar fyllda av skidåkning ser Evelina Settlin fram emot ett par lugnare dagar. Sedan är det bara att börja köra igen, redan till helgen är det världscuptävlingar i Slovenien, om Settlin nu skulle bli uttagen.

Läs mer: Så sa Evelina Settlin innan Tour de ski drog i gång

– Man längtar kanske inte till att tävla de närmaste dagarna. Först vill man åka hem, vila och ladda om, säger hon.

Hur ser du på Tour de ski som upplevelse?

– Jo, men det är kul. Väldigt utmanande och så, det är verkligen roligt.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons