Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richardsson tacksam mot Hudiksvalls IF: "Utan klubben hade jag inte nått så långt"

/
  • Daniel Richardsson satsar på långlopp i vinter, men kommer köra för Hudiksvalls IF i bland annat Bruksvallarna och i SM.

Mindre än två veckor återstår till skidpremiären i Bruksvallarna.
– Ett mål med säsongen är att ha ett starkt stafettlag på SM, säger Lasse Jonsson, skidansvarig i Hudiksvalls IF som på måndagen bjudit in förbundskaptenen Rikard Grip att hålla föredrag.

Annons

Novemberregnet öste ner utanför fönstret när Hudiksvalls IF, tillsammans med en sponsor, bjudit in skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip att hålla föredrag. Knappt två veckor återstår innan skidpremiären i Bruksvallarna.

– Säsongen är på gång nu så det känns kul att få hit Rikard, säger Lasse Jonsson från Hudiksvalls IF.

Läs mer: Hudiksvalls IF hårdsatsar inför vintern

Lasse Jonsson är positiv inför säsongen, där Hudiksvalls IF kryddat truppen med ett par nyförvärv. Anton Lindblad har anslutit från Sollefteå, och Emma Thalin från Sveg.

– Anton är en åkare som är väldigt multi, han är duktig både sprint och distans. Han kommer tillföra oss mycket. Emma är en av de mest lovande tjejerna i landet just nu, säger Lasse Jonsson.

För hans egen son, Fredrik Jonsson, ser det dock tuffare ut. I september 2013 drabbades han av ett virus som slog ut honom fullständigt. Sedan dess har han kämpat för att komma tillbaka, men bara lyckats göra kortare comebacker.

Läs mer: Evelina Settlin fick rf-stipendium

– Han blir inte helt bra. Han kan köra distanser men så fort han kliver på mer så fungerar det inte. Han har fått kortison, men ingen har lyckats hitta vad problemet är. Nu har han tappat två hela säsonger och kommer inte kunna vara med när säsongen startar, säger Lasse Jonsson.

På damsidan är det fortfarande Evelina Settlin som är det stora hoppet för HIF. Nationell slog hon igenom i Tour de ski 2013, men hade ett tuffare fjolår.

– Hon började förra säsongen jättebra men åkte på en sjukdom innan Kuusamo och tappade då även Lillehammer och fick sedan åka Skandinaviska cupen. Enligt rapporter vi fått ser det bra ut på träning för henne, säger Lasse Jonsson.

En åkare som står inför en speciell säsong är Daniel Richardsson. Veteranen satsar på långlopp i vinter, och han får göra det tillsammans med klubbkamraten Anders Södergren, som i dagarna blev klar för Team Exspirit.

Läs mer: Södergren blir lagkamrat med Richardsson

– Jag har kanske varit med och påverkat lite. Det är bra för klubben att jag och Anders åker i samma lag, säger Daniel Richardsson.

Förbundskaptenen Rikard Grip såg ut att trivas under sitt besök i Hudiksvall.

– Jag gör inte såna här saker jätteofta, säger han.

Han tryckte mycket på hur Hudiksvalls IF är bra på att se individen bakom varje åkare i klubben. Kopplingen till sin hemklubb är viktigare än någonsin, även på landslagsnivå.

– Det är viktigt att minnas var man kommer ifrån, att man inte bara är en landslagsåkare. Detta för att få rätt stöttning, både när det går bra och dåligt, säger Rikard Grip.

Han får medhåll av Daniel Richardsson som har Hudiksvalls IF mycket nära hjärtat.

– Jag började ju i Njutånger och där formades jag som skidåkare. Men HIF hade möjlighet att hålla kvar mig som elitåkare och utan klubben hade jag inte kommit så långt. Jag ser det som min hemmaklubb, säger han.

Läs mer: Hudiksvall arrangerar cupen 2016

En höjdpunkt för Hudiksvalls IF kommer i februari nästa år då man arrangerar Sverigecupen på skidstadion i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons