Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär trodde på brorsan

/

Den ene bjöd på skiduppvisning på herrstafettens tredje sträcka.

Den andre bjöd på tårta för att fira ett välkommet OS-guld.

Dagen efter stafettsuccén i Vancouver imponeras Pär Södergren av Anders förmåga att hitta formen trots alla motgångar.

– Han är väl ganska positiv av sig och har sett framåt, säger Pär.

Annons

Sveriges skidherrar tog sitt första OS-guld sedan 1988 och Pär Södergren satt förstås framför teven och följde tvillingbrodern Anders. Tredje sträckan var vikt för en åkare som haft otur i kubik de två senaste säsongerna och som känt form och självförtroende svikta under säsongen.

Men när det verkligen gällde stämde allt i Vancouvers spår. På andra sidan jorden satt Pär och beskådade en insats som krävde tårtkalas på byggfirman dagen efter guldet.

– Det var nervöst naturligtvis. Men jag trodde inte att han skulle ha några problem att hänga med. Han trodde ju på form, dit har han kommit nu under OS egentligen. Inget vidare utgångsläge men han har ju trott på det själv även om det varit osäkert in i det sista. En kamp mot klockan och stressande förstås, säger Pär, själv före detta toppskidåkare som direkt ser när brodern är på gång.

– Det syns på åkningen om inte annat. Och så har vi pratat en del. Jag är övertygad om att han hade gått ifrån mer om han hade varit i riktig kanonform.

Å andra sidan sparade Anders krafter och bidade sin tid. En lite kallare variant av den åkare som brukar vara först över varje krön och tuffa fram som det givna loket i varje klunga. Pär tror att tveksamhet inför formen kan ha haft en positiv effekt trots allt.

– Taktiskt så tror jag det. Som när han ramlade på dubbeljakten, då hetsade han inte direkt upp i täten och det är inte riktigt hans stil. Det tror jag att han kommit underfund med och därför inte bara bombade på. Han är egentligen inte en så taskig spurtare heller, men han brukar vara slut när det är dags.

Pär ler nästan lika brett som Anders gjorde på prispallen när han skämtar om att han efter alla år i spåren har en liten del i OS-guldet, samtidigt som han skär sig en stor bit tårta.

– Givetvis. Jag har nog tagit lite vekhet ur honom, skrattar Pär medan kollegorna också tar för sig för att få känna smaken av guld.

Pär och Anders Södergren, formade i Söderhamns skidallians, var i ungdomsåren två av de största talangerna från skiddistriktet Hälsingland. Iggesundskillen Daniel Richardsson är också en planta från Hälsingland – en mylla som gjord för den som siktar mot OS-guld.

– Det har det väl egentligen inte varit, skidåkningen var större förr i tiden, då var det en jäkla rusch. Men det finns tydligen talang, Daniel (Richardsson) har ju jobbat på i många år och nu blivit riktigt bra, säger Pär Södergren, som vet att talang bara räcker en bit.

Den inre drivkraften är viktigare. Den Anders har i överflöd.

– Absolut, det är allt. Lite talang och mycket pannben, säger Pär.

Mer läsning

Annons