Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På rätt väg inför premiär

/

Anders Södergrens förra skidsäsong kantades av strul.

Inför den här premiären är kontrasten total.

OS-hoppet laddar inför helgens tävling på hemmaplan, i gnistrande spår och med familjen inpå sig.

– Nu är man sugen att tävla, säger Södergren.

Annons

Anders Södergrens förra säsong innehöll två stora plusfaktorer: VM-silver i 30 km pursuit i Liberec och världscupsegern i Valdidentros klassiska 15-kilometerslopp.

Minuskontot övertrasserades rejält. Punkterad lunga på försäsongen, testikeloperation efter befarad cancer inför säsongpremiären, magproblem under VM och diskoperation i ryggen som slutkläm framme i mars.

Uppförsbackar som andra får kämpa med under en hel karriär om oturen är framme.

– Jag tänker inte så mycket på det nu. Hoppas att skiten är gjort nu. Det var ett rekordår men strul även om det gick jäkligt bra också, säger Södergren, som just nu befinner sig i en helt annan sinnesstämning än under den tunga tiden.

De senaste veckorna har OS-hoppet laddat inför helgens tävlingspremiär – i tävlingsorten Bruksvallarna, i den egna stugan, omgiven av sin familj. Harmoni vid sidan av idrotten alltså och det ser bra ut även i spåren. Södergren är nöjd med känslan efter ett testlopp nyligen. Efter ryggoperationen tidigt i våras har han kämpat för att komma i kapp i träningen. Ny tycker han sig vara där.

– Det känns ändå som att jag kommit ikapp det som jag har tappat. I helgen spelar det inte så stor roll hur det går även om det alltid är roligt att åka fort. Men nästa helg ..., säger Södergren och tänker på världscuppremiären i Beitostölen 21-22 november.

Då som i helgen står 15 kilometer klassiskt på programmet. En disciplin där Södergren har haft lite problem inför säsongen. Men det ben som inte svarat med rätt tryck har på slutet gett sköna besked till en tävlingssugen Södergren.

– Jag kom före de andra svenskarna. Det här ser lovande ut.

I fjol vid den här tiden, precis innan eländet började, åkte Södergren hem segern i premiärtävlingen i Bruksvallarna. Den här gången ser startfältet riktigt vass ut, 140 åkare är anmälda, berättar Södergren. Förra vinterns storstjärna Justyna Kowalczyk från Polen finns i Bruksvallarna, tjeckerna Martin Koukal och Lukas Bauer, kanadensiska landslaget med olympiasegraren i sprint, Chandra Crawford, liksom Devon Kershaw, som åkte till en pallplats i öppningstävlingen ifjol.

Det är inte ens 100 dagar till OS och i helgen är det på nytt skarpt läge.

– Det ska bli jäkligt kul. Nu är man less på träningen, det är lika varje höst.

 

 

Mer läsning

Annons