Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordvall: "Skidförbundet rekommenderade Söderhamn"

/

Längdskidor är en stor del av SM-veckan.
Skidförbundets ord väger därför tungt när värdorten ska utses.
– Förbundet rekommenderade Söderhamn, säger Torbjörn Nordvall.

Annons

Under SM-veckan gör tusentals idrottare upp om mästerskapsmedaljer. Den enskilt största delen av vinterveckan är dock längdskidåkningen. Och inför beslutet om SM-värd 2017 rekommenderade Svenska skidförbundet Söderhamn som värdstad.

En av anledningarna till det är att SM-tävlingarna i längd 2016 avgörs i Piteå, som ligger drygt åtta mil från Skellefteå.

– Man vill decentralisera SM-tävlingarna till områden utanför storstäderna, där det lätt drunknar i allt annat. Det är på mindre orter som Ulricehamn, Kalix, Sollefteå, Åsarna och Mora som skidkulturen finns och är som starkast, säger Torbjörn Nordvall, pressansvarig för det svenska längdlandslaget.

Hade Söderhamn fått SM-veckan om det inte vore för skidförbundet?

– Nej, det tror jag inte. Skidförbundet var för Söderhamn. Det är inte bara en skidtävling, men skidorna är en stor produkt och förbundets ord väger tungt. Skidförbundet var starkt bidragande till att Söderhamn får det.

SM-veckan 2017 kommer att avgöras en vecka innan VM i Lahtis. Möjligen en perfekt tidpunkt för de svenska världsstjärnorna att slipa formen.

Torbjörn Nordvall hoppas även att det kan ge ett uppsving för skidintresset i Hälsingland.

– Här är det bra om vi kan få upp intresset igen, vi har alltid haft en stark skidtradition. Bland annat från Edsbyns storhetstid, och Bollnäs har tidigare arrangerat SM, säger han.

Senast Söderhamn stod värd för ett skid-SM var 1951.

Läs även:

Därför fick Söderhamn SM-veckan

SM-veckan 2017 till Söderhamn

Mer läsning

Annons