Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kroppen ska skonas – då byter Emil teknik

/
  • Emil Jönsson tränar för fullt i Vålådalen, nu med en helt ny teknik.
  • Leendet finns där som alltid hos den svenske sprintstjärnan. Hade det inte varit för Emils lättsamma humör och hans positiva livssyn, hade nog karriären kunnat vara över efter det han råkade ut för i vintras.
  • Här gick VM-drömmen i kras. Bakom skjutvallen på Östersunds skidstadion i en spektakulär WC-sprint, skadade Emil Jönsson sitt lår och fick inte vara med i VM.
  • Ont, ont gjorde det för Emil när muskeln nästan gått av. Läkaren Per

Bara dagar före VM på hemmaplan i Falun gick drömmen i kras. En lårmuskel small nästan av. Emil Jönsson blev liggande bakom skjutvallen på Östersunds skidstadion. Nu har han rest sig, tagit nya tag och vid 30 års ålder lagt om hela sin skidteknik.

Annons

Emil Jönsson är inte den som deppar. Han är inte född sådan. Men tomheten över att ha missat skid-VM i Falun gick inte ta miste på. Gästrikepojken som numer bor på Frösön tillsammans med sambon Anna Haag, hade tunga dagar innan det oundvikliga beslutet skulle tas: Kroppen höll inte. På en presskonferens i Falun var det en näst intill förkrossad sprintstjärna som tvingades meddela: Jag kan inte åka.

Sen dess har det varit tyst kring Emil. Han har slickat såren, låtit skadan läka ut, men framför allt: Konsulterat all tillgänglig expertis för att få bukt med sina skadeproblem.

– Smällen jag drabbades av under sprinttävlingen i Östersund i februari var inte första skadan. Under de senaste två säsongerna är det som jag tvingats tassa omkring på somrarna, ständigt räddhågsen över att eventuellt slå upp en skada. Kroppen har inte varit hundra, säger han på plats i Vålådalen för landslagsläger.

Lösningen blev vetenskaplig. Tillsammans med experter på Bosön och andra förståsigpåare, byter Emil Jönsson teknik inför kommande säsong. Helt och hållet, den skadebenägna kroppen måste skonas.

Han förklarar:

– Min åkning har varit baserad på korta snabba steg där lår och ljumskar använts flitigt, men där varken rumpa eller övriga delar av mina ben varit med och skapat maximal utväxling.

När det small i kvartsfinalen vid Östersunds WC-tävling bakom skjutvallen, så gjorde det med besked. En muskel i ena låret/ljumsken gick sönder till 20 procent. Om den gått tvärt av hade skidkarriären varit över.

Östersund blev därför en vattendelare för Emil. Han tvingades tänka i nya banor: Byt teknik för skonande av de kroppsdelar som under mer än tjugo år fått för mycket stryk.

– Jag var som nybörjare. Helt nya rörelser, och framför allt, här gällde att få ökad rörlighet i hela kroppen. Resan är ingen enkel historia. Av och till faller jag fortfarande in i min gamla teknik, men successivt börjar det nya sätta sig.

Han tror inte att gemene man ser så mycket av att Emil Jönsson i vinter åker på annat sätt.

– Men jag kan säga att det verkligen handlar om en revolution för min egen del.

Går det fortare då?

– Ingen vet, allra minst jag själv, men jag har höga ambitioner. Kanske tar det en säsong eller två innan resultaten kommer, men jag är beredd att ta den smällen bara för att kunna fortsätta karriären.

Han hymlar inte. Det är VM 2017 och OS 2018 som gäller.

För även om han har vunnit sprintcupen tre gånger, är det medaljerna i de stora mästerskapen som lockar. Bronset från Sotji blev en sorts tröst, för det var ju guldet han var ute efter. Där kom dock heaten för tätt inpå. Han hann aldrig återhämta sig och fick mjölksyra upp över öronen under finalen. Att sen halva gänget drattade omkull och Emil fann nya krafter för ett brons, ja det var väl bra, men inte mer.

Nu gör han en nysatsning och bli inte förvånad om han till sist får sin fullträff. I så fall med helt ny teknik, som ska ge både ökad spänst och mera fart. På sikt, är bäst att tillägga.

Mer läsning

Annons