Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls Evelina Settlin skrällde i världscupens premiär: "Jag kände mig stark"

/
  • Evelina Settlin skrällde och blev tredje bäste svenska åkare, före bland annat Charlotte Kalla.

Stina Nilsson slutade tvåa i finalen. Ida Ingemarsdotter tog hem femteplatsen.
Men världscuppremiärens skrälls stod Hudiksvalls IF:s Evelina Settlin för.
– Jag kände mig stark och fick det att stämma, säger hon efter niondeplatsen, hennes bästa någonsin i världscupen

Annons

Förra säsongen blev det inte så många världscupstarter för Evelina Settlin. Sjukdomar satte stopp för Hudiksvallsåkaren och siktet fick i stället ställas in på en bättre säsong i år.

Och starten kunde inte ha blivit mycket mer lyckad. I sprintpremiären i finska Ruka tog sig Settlin till semifinalen och klarade en slutlig niondeplats, hennes bästa notering någonsin i världscupen.

Läs mer: Settlin aktuell för världscupen efter jättelopp

– Det har känts bra hela dagen, jag kände mig stark, säger hon.

Hur kommer det sig att prickat sådan toppform redan nu?

– Jag vet inte riktigt faktiskt, men jag har tränat på bra i år. Det känns som jag varit och snuddat precis under den här nivån tidigare och nu fick jag det att stämma.

Att ta sig till semifinal såg på papperet ut som en oerhört svår uppgift. Evelina Settlin hamnade nämligen i samma heat som stjärnorna Therese Johaug och Justyna Kowalczyk. Men 23-åringen från Harmånger visade ingen större respekt, utan hängde med bra i början av loppet.

När så åkarna kom upp i den sista längre uppförsbacken gick Settlin upp jämsides med den amerikanska ledaren. Therese Johaug och Justyna Kowalczyk halkade långt efter.

Läs mer: Settlin med på listan över sju heta hälsingar

– Dom såg jag aldrig faktiskt. Jag hängde med bra från början, i sista backen kände jag mig riktigt stark och då var det bara att köra på, säger Evelina Settlin som till skillnad från några av sina motståndare inte drabbades av någon bakhalka i spåret.

– Det var lurigt före, men jag hade riktigt bra skidor hela dagen.

I semifinalen kom Evelina Settlin ut sist från stadion och lyckades inte komma ikapp övriga under loppet. Trots ett fall i sista backen slutade hon ändå på femteplats sedan Sadie Bjornsen ramlat i slutet av loppet och blivit passerad.

Läs mer: Förbundskaptenen Rikard Grip om Settlins chanser i vinter

– Det var trixigt att få bra position, det gick fort. Sedan ramlade jag mitt i allt...

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, jag är riktigt nöjd med dagen.

Känns det här som att det kan bli din bästa säsong?

– Jag får väl hoppas på det, det har känts så bitvis så här långt. Det är jätteskönt att få en bra start så man känner att man är med och kan jobba vidare med det, säger Evelina Settlin.

På herrsidan gjorde Hudiksvalls Anton Lindblad en stabil insats där han slutade delad 38 i kvalet med Anders Svanebo, med det resultatet blev han tredje bäste svensk men gick inte vidare till kvartsfinal. Det gjorde inte heller Daniel Richardsson som slutade 78 i kvalet.

Läs mer: Lindblad hoppas på världscupplats

På lördagen fortsätter premiärtävlingarna i Ruka med fem kilometer fristil för damerna och tio kilometer fristil för herrarna.

Mer läsning

Annons