Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls Evelina Settlin med djärvt mål i Tour de Ski: "Jag vill vara topp 30"

/
  • Hudiksvalls IF:s Evelina Settlin är Hälsinglands enda inslag i Tour de Ski-spåren.

Säsongen 2013-2014 kom det stora genombrottet.
Hudiksvalls Evelina Settlin gjorde debut i Tour de Ski och imponerade under första halvan av touren.
Det blev till slut en 38:e plats och när 23-åringen på nyårsdagen åter står på startlinjen, i den tuffaste skidtävlingen i världscupen, hoppas hon på någonting ännu bättre.
– Det är några fler med i år, men jag siktar på topp 30, säger hon.

Annons

En stor del av förra säsongen förstördes av sjukdom. Den gjorde att Evelina Settlin aldrig fick en chans att slåss om en plats till Tour de Ski.

Läs mer: Evelina Settlin till Tour de Ski för andra gången

Den här vintern är mästerskapsfri. De flesta toppåkarna, inklusive förbundskaptenen Rikard Grip, har sagt att Tour de Ski blir säsongens höjdpunkt. Så lär det också blir för Hudiksvalls IF:s Evelina Settlin, som för andra gången i karriären fått en plats i truppen.

– Det är jättekul, det har ju gått ganska bra nu, säger hon.

"Ganska bra" får nog ses som en blygsam underdrift. Under första halvan av säsongen har Evelina Settlin nått sin högsta placering i världscupen i sprint, samt tagit de första världscuppoängen i distanslopp.

– Ja, det har gått väldigt bra. Det känns som jag tagit några kliv till i vinter, säger Evelina Settlin.

Läs mer: Skrällen i VC-premiären: "Jag kände mig stark"

Förutom rent åkmässigt är skillnaden från debuten i Tour de Ski för två år sedan att 23-åringen från Jättendal nu vet precis vad det handlar om; Ett riktigt eldprov över tio dagar där det körs lopp åtta av dagarna.

– Det känns väl ungefär lika som sist, men jag är mycket mer förberedd och bättre tränad den här gången, säger hon.

Hur förbereder man sig på en sån här tävling?

– Förberedelserna är egentligen som för en vanlig tävling. Det är mest tufft mentalt. Det blir jobbigare och jobbigare för varje dag och då gäller det att bita ihop och köra.

I den svenska truppen får Evelina Settlin sällskap av idel etablerade namn. Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter är bara några åkare som tar plats i spåret. På herrsidan ser det desto tunnare ut. Både Calle Halfvarsson och Marcus Hellner saknas i touren på grund av sjukdom.

Att även Evelina Settlin skulle tvingas till en längre frånvaro efter förkylningen i Kuusamo , under säsongens andra världscuphelg, var aldrig aktuellt.

– Nej, det tror jag väl inte. Det var aldrig så farligt för min del, säger hon.

Att köra många lopp på kort tid är en tävlingsform som passar Evelina Settlin bra. Men att sikta in sig på några få lopp och lägga allt krut där är inte riktigt hennes taktik.

– Jag är ganska allround så det passar bra. Jag har väl inte tittat ut något speciellt, utan tar det mer som det kommer.

Läs mer: Topp 30 i comebacken efter sjukdomen

Har du något placeringsmål du vill ta när du passerar mållinjen efter klättringen i slalombacken?

– Jag vill gärna vara topp 30. Förra gången kom jag 38, och det är några fler med i år men jag siktar på topp 30.

Innan jul var Evelina Settlin hemma i Hälsingland och körde bland annat några varv på den korta banan på skidstadion i Hudiksvall. Därefter väntade julfirande i Sollefteå innan söndagens avfärd till Schweiziska Lenzerheide där första sprintetappen körs.

– Vi åker så man hinner acklimatisera sig lite, då det är lite höjd, säger Evelina Settlin.

Mer läsning

Annons