Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk silvermedalj

/
  • I Hudiksvalls silverlag åkte Daniel Richardsson, Peter Larsson och Björn Lind.Foto: Thord-Eric Nilsson

Hudiksvalls IF tog en historisk silvermedalj när herrarnas stafett 3 x 10 km klassisk stil inledde årets SM avslutning i Åsarna.

Annons

Kvartetten Peter Larsson, Daniel Rickardsson och Björn Lind var 43 sekunder bakom IFK Mora, som var lika suverän både på herr och damsidan.

Masarna blev de andra i historien med att ta hem både herr- och damstafetten samma år. Den som gjort det tidigare var Åsarna IK i Östersund 2000. Onekligen var det lite fräckt av IFK Mora att starkt påhejade av en supporterskara att slå till i Lejonets kula.

De jämtländska hemmalagen i herrstafetten var litet stympade. Med Anders Södergren nyopererad för diskbråck var det naturligt att Östersunds sex år långa segerrad bröts. I hemmalaget Åsarna hade Johan Olsson fått halsont och då hjälpte det inte att Mats Larsson var snabbast på sista. Åsarna fick nöja sig med brons med en halv minut fram till Hudiksvall.

Piteås reslige förstaårssenior Jesper Modin tog kommandot på första sträckan, där han var fem sekunder före Moras Niklas Karlsson. Peter Larsson i Hudiks förstalag var 51 efter Modin och växlade som femte man, bara två sekunder och lika många placeringar före hudiktvåans unge Fredrik Jonsson.

På andra sträckan visade säsongens utropstecken Daniel Richardsson att det skulle bli en match mellan Hudik och Mora. Daniel vann sträckan klart, 20 sekunder på närmaste man, Moras Rickard Andresson.

Inför sista var det litet ovisst hur i längre lopp ganska ringrostiga Björn Lind skulle hålla. Men allt flöt bra och han höll avståndet till konkurrenterna bakom. Avståndet till Mora var ganska konstant kring halvminuten. Men vid utgången till sista 3,3 km slingan satte Lind fart.

Björn har kört mycket få lopp i år och mest sprint. Men det har inte gått som han räknat med, trots bra träning.

Hudiksvalls andralag med Fredrik Jonsson, Anton Järnberg och Daniel Bergsten höll sig hela tiden bland de tio bästa och slutade på nionde plats bland de 16 lagen, fyra minuter efter segerlaget.

Hudiksvalls silver var den näst bästa herrplaceringen sedan klubben vann SM-guld 1937.

De senaste åren har Hudik haft stafettplaceringarna: 4–5–5–11–10–2.

Mer läsning

Annons