Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma med nyvaskat guld

/

Två dygn på hemmaplan får landslagsåkaren Anders Södergren, sedan bär det i väg igen för nästa tävling: världscuptävlingarna i Finland. Sporten nådde OS-stafettguldmedaljören i Östersund och fick bland annat svar på frågor om livet i OS-byn, om han hann se någon annan idrott och om framtiden.

Annons

Välkommen hem!

– Tack.

Det här var ditt andra OS. Om du jämför tävlingarna och arrangemangen i det första, Turin-OS, med dem i Vancouver-OS, vilket har lämnat djupast spår i hjärnbarken?

– Helt klart det senaste eftersom vi tog guldet i stafetten. Men det var också ett roligare OS i Vancouver med en skön stämning bland de aktiva, både där vi bodde och i OS-byn.

Har du haft möjlighet att se någon annan OS-gren?

– Ja, jag var och kollade på skicross-tävlingarna. Jag hade aldrig sett det förr, men eftersom jag kände en del av dem som tävlade passade jag på. Det var häftigt och se. De satsar verkligen vilt!

Om du inte hade varit OS-deltagare i längdskidåkning, vilken gren hade varit mest sannolikt att du hade varit med i?

– Hmmm ...? Det hade säkert varit någon individuell idrott, förmodligen någon konditionsidrott. Jag säger skridsko.

Jag gissar att det är en del ledig tid under ett OS. Vad har du fördrivit tiden med?

– Jag har kollat på film en del, sett på andra idrotter på tv och läst någon bok. Och så umgicks vi en del med dem som var med i andra skidgrenar och som också höll till i Whistler. Men annars har tiden gått fort eftersom det varit tävlingar i princip var tredje dag.

Det absolut jobbigaste med ett långt mästerskap som OS?

– Jobbigast är helt klart att vara borta från familjen så länge. Men det har gått förvånansvärt bra ändå, mycket tack vare de fina resultaten och att vi har varit ett kul gäng.

Det absolut roligaste?

– Stafettguldet! Och att träffa andra idrottare som gör att man känner sig som ett lag. Normalt på världscuptävlingarna är vi ju bara längdåkare. Här är man flera som peppar varandra inom olika idrotter.

Hemma igen, men finns det någon chans till återhämtning?

– Nja. Jag har inte åkt skidor än, men ska nog ge mig ut i eftermiddag. I morgon bär det i väg till Finland för världscupen i Lahti. Nu är det fullt ös tills säsongen är slut.

Är det ens lönt att ställa frågor om framtiden?

– Som jag sagt tidigare: Jag siktar på ett OS till.

Mer läsning

Annons