Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gipsad Richardsson fyra i Årefjällsloppet

/
  • Trötta ben och trötta huvuden när tätklungan tagit sig i mål i herrklassen. Daniel Richardsson till höger.
  • Johan Kjölstad var en gång i tiden sprinter och vann VM-guld i Liberec 2009 tillsammans med Ola Vigen Hattestad i teamsprint. Men med åren har han blivit långloppsåkare. Nu kunde han korsa mållinjen i Årefjällsloppet först av alla.

Daniel Richardsson avslutade säsongen i gips.
Ändå blev han fyra i Årefjällsloppet.
– Det var inte helt givet att jag skulle starta, säger han.

Annons

Med mindre än ett dygn kvar till starten av Årefjällsloppet var olyckan framme.

– Jag var på fjället igår och ramlade. Ledbandet i tummen gick av, säger Daniel Richardsson, som håller upp högerhanden och visar gipset.

– Det fick bli en riktig speciallösning det här...

Det var ovisst in i det sista om han skulle kunna starta. Men Richardsson bet ihop och ställde sig på startlinjen, för att sedan genomföra ett riktigt svettigt lopp.

Flera gånger såg han ut att behöva släppa kontakten med tätklungan. Men varje gång tog han sig samman och var med i palldiskussionen inför den stentuffa avslutningen i uppförsbacken i Edsåsdalen.

Norske Johan Kjölstad var starkast och vann klungspurten knappt men klart. Totalsegraren Petter Eliassen var trea och snuvade Daniel Richardsson på pallen – men där bakom kämpade han sig in som bäste svensk.

– Jag var sist in i backen, så där var jag förhållandevis stark och tog placeringar. Jag skulle ha orkat mer tidigare och haft en bättre position in i backen, säger han.

Men en sådan detalj är lättare sagd än gjord i ett lopp över 6,5 mil.

– Ja, under en sådan här distans fajtas man väldigt mycket med sig själv och sina egna tankar. Och så den här avslutningen ... det känns i armarna, det kan jag lova, säger Daniel Richardsson.

Vintern har varit mästerskapsfri, vilket gjort att Richardsson valt att satsa på långlopp. Nästa år är det VM och nu är frågan om det blir långloppssatsning eller VM-satsning.

– Jag har varit stabil mellan placeringarna fyra och tio i vinter. Norrmännen är starka, så är det bara. Det har varit en rolig vinter men jag har inte tagit något beslut. Det gäller att motivationen finns till de långa passen med stakträning som är en förutsättning för att kunna konkurrera, säger Daniel Richardsson.

Läs mer:

Britta blev långloppsmästare i Edsåsdalen

Inför Årefjällsloppet:

Årefjällsloppet tvingas till ändringar – målgången flyttas: "Inte den optimala lösningen"

Stora pengar på spel för Britta Johansson Norgren i Ski Classics final

Mer läsning

Annons