Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders och Daniel guldhjältar

/

Snacka om heta hälsingar.

Anders Södergren och Daniel Richardsson skrev för alltid in sig i den svenska skidhistorien då de utgjorde två av byggstenarna i ett svensk lagbygge som ingen rådde på i OS-spåren.

Annons

Snacka om heta hälsingar.

Anders Södergren och Daniel Richardsson skrev för alltid in sig i den svenska skidhistorien då de utgjorde två av byggstenarna i ett svensk lagbygge som ingen rådde på i Whistler.

I tungt före, på ruggade skidor, såg Daniel Richardsson till att skapa guldläget genom att hänga med i täten på den första sträckan.

– Jag försökte köra lite på andra varvet och spräcka fältet. Jag tror många blev trötta då, säger en trött men lycklig Richardsson till SVT.

Johan Olsson tog över och med hjälp av fransmannen Vincent Vittoz hakade han av norrmannen Odd-Björn Hjelmeset.

Då var det dags för Anders Södergren, skadedrabbad, men på väg tillbaka i storform. Rent av redan där visade han på den tredje sträckan där han skaffade Marcus Hellner en lite lucka inför den sista sträckan.

Hellners lopp blev en rysare där fransmannen Emmanuel Jonnier och tjecken Martin Koukal var sällskap men den jagande vargen Petter Northug fick vittring och startade en mäktig jakt.

– Alltså, jag var otroligt nervös men när Hellner gick ifrån på sista varvet så kändes det att det skulle gå vägen, ler Anders Södergren.

För Hellner körde taktiskt. Han lät Northug kom så nära som 15 sekunder, sedan trampade han på guldgasen.

– Jag tänkte att 15 kan han få sedan måste jag börja köra. De fick börja slita och det gjorde susen tror jag, säger Hellner.

I målområdet gick trion Södergren, Richardsson och Olsson och väntade på att mållinjen skulle rädda guldet. Det gick vägen med 15,9 sekunders marginal.

– Vi litade på honom. Att han skulle åka ifrån till slut var jag ganska säker på, säger Södergren.

Det svenska gänget log brett på vägen till blomsterceremonin.

Inte konstigt, de fyra hjältarna ordnade den första svenska OS-stafettriumfen sedan den i Calgary för 22 år sedan.

– Det var 1988 senast, så det var på tiden, säger Anders Södergren.

Mer läsning

Annons