Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Stjärnhästens gravsten är redan beställd

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Peking-OS

I veckan blev jag bjuden på en nostalgiafton hemma i Hudiksvall. Till förrätt åt vi Peking-soppa. I dag känns det som ett tecken, även om det inte direkt var en överraskning att det återigen blir ett kinesiskt OS. Vinter-OS 2022 ska alltså anordnas av Peking och förlorarna är Almaty, Kazakstan. I alla fall på papperet. De stora förlorarna är egentligen de mänskliga rättigheterna, och alla vi som är blåögda nog att tro på myten Må bäste man vinna. För så är det förstås inte. OS är en apparat så stor att det inte handlar om att det är det landet som är bäst lämpat att arrangera spelen som får det – utan det landet som har råd. Eller som bäst ljuger ihop en trovärdig budget och ger drömlöften vingar. För är det inte det budskapet IOK ger oss? Strunta i löftena som aldrig infriades när Peking fick OS 2008, låt pengarna styra! Vadå, är Kina inget vinterland? Men det kan bli! Kineserna har sju år på sig att få fram en kinesisk Kalla och konstsnö kan man ju läsa sig till på internet. Eller? För övrigt var Peking-soppan väldigt god med en perfekt styrka och färg, och vi som var på plats både twittrade och facebookade om kvällen. Sånt som man inte kan göra under OS 2022. För i Kina är de sajterna blockerade.

2. Järvsöfaks

Gravstenen är beställd och begravningsplatsen har ägaren Jan-Olov Persson redan bestämt. En av Sveriges mest älskade och berömda hästar, travaren Järvsöfaks, lever på övertid. Stjärnhästen är i dag 21 år gammal och med en skada i höften som inte går att operera är dagarna räknade enligt Persson. Jag älskar storyn om hästen som ingen trodde på men som avslutade karriären med 201 segrar (på 234 starter), en segerrad på 42 i rad och med ett världsrekord över 1640 meter. Må han njuta av de sista ljuva sommardagarna i Hudiksvall. Segertåget får fortsätta i hästhimlen.

3. Markus Näslund

Först Henrik Larsson 2011, sedan Anja Pärson 2012 och nu Markus Näslund 2015. Sportstjärnor som fått chansen att sommarprata i P1 och till skillnad från många andra idrottspersonligheter lyckats undvika egenskryt och sportklyschor och istället fokusera på viktiga frågor. Markus Näslunds ärliga prat om livet, om den frikyrkliga sonen som blev en av världens bästa hockeyspelare och uppmaningen att inte ta efter hans pappas exempel och försöka styra barnens intresse var både intressant och berörande.

4. Pride-festivalen

Bara två lag, Kiruna IF och Hammarby Handboll, deltog i Prideparaden. Två. Det tycker jag är för ynkligt.

5. Anja Pärson

Det spelar ingen roll vad Anja Pärson gör - åker slalom, kör störtlopp eller kommer ut som gay – hon gör allting rätt. Nu syns hon tillsammans med hustrun Filippa och den två månader gamla sonen i en reklamfilm för ekologisk mjölk och berättar om sitt syfte på instagram: För oss innebär ´landet Ekomjölk´ ett öppnare och mer tolerant samhälle, där vi tar ansvar för vår värld, både för oss och för kommande generationer. Det finns fortfarande mycket som kan bli bättre men istället för att blicka bakåt hoppas vi kunna fokusera på hur vi tillsammans kan fortsätta den positiva utvecklingen framåt. Arvodet skänker hon till Barncancerfonden. Helt rätt! Igen.

6. Calle Halvarsson

Ja, jag vet att det är långt till skidsäsongen, men varje gång en svensk slår Petter Northug tycker jag att det är roligt att det uppmärksammas! Även om det bara är på rullskidor.

7. John Guidetti

En enda minut var allt han behövde. Sedan hade den svenske U21-hjälten nätat för sin nya klubb Celta Vigo. Sommaren fortsätter att dansa och le för svensk fotbollsframtid.

Mer läsning

Annons