Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Jennie Johansson fick mig att gråta av glädje

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Hedemora-skrällen

Sarah Sjöström i all ära, men den som fick mig att gråta av glädje i tv-soffan i söndags var tjejen från Hedemora, Jennie Johansson. Jennie, som innan VM i Ryssland som bäst varit femma på VM, stod för den stora skrällen – och de största glädjescenerna. Ingen, absolut ingen, hade kunnat tippat 27-åringen som segrare trots att hon kom till final med fjärde bästa tid och när det gick upp för Jenny att hon blivit världsmästare – mitt under tv-intervjun med TV4 – brast både Jennie (och jag) ut i tårar. Visst jublade hon och grät i vattnet också, men chocken över vinsten släppte just där, i tv-sändningen medan reportern Marika Eriksson frågade ut henne om loppet och allt medan Jennys tårar rann nedför kinderna kände jag själv hur jävla lycklig jag var för hennes skull. För mig är sådana här totalt oväntade segrar det bästa med att kolla på sport, att se någon belönas med en skrällseger efter så många år i bakgrunden av andra (Sjöström, Alshammar) känns i hela kroppen. En del har svårt att förstå hur man kan gråta av lycka för en person man inte känner, för en seger som inte är ens egen, men sådan är idrotten. I alla fall för mig. Få saker kan få mig att snyfta så mycket som en svensk som gråter av glädje överst på prispallen, aldrig är klumpen så stor i halsen som när någon når ett mål som kanske tett sig ouppnårligt. Jag vet hur det är att kämpa mot oddsen, att kriga i tysthet dag efter dag för att kanske, kanske en dag få stå där som segrare. Jennie Johansson har flera silver- och bronsmedaljer på EM sedan tidigare men nu har hon äntligen fått ett guld. På VM. Och glädjetårarna slutar inte att rinna.

2. Sarah Sjöström

En av VM:s största, det stora OS-hoppet i Rio nästa sommar och med fyra medaljer på fyra individuella starter, plus ett lagkappssilver och ett världsrekord som extra topping på VM-kakan. Jag är djupt imponerad av Sarah som pallat de höga kraven och för alltid skrivit in sig i VM-historien som världens genom tidernas bästa kvinnliga fjärilssimmare. Trots att hon enligt sig själv är sjukt nervös inför varje start klarar hon mentalt att koppla bort den nervositeten och istället för en kraschlandning förvandla fjärilarna i magen till obevekliga tjurarna som kämpar ända in i kaklet. Att vara bäst när det verkligen gäller är en konst som handlar lika mycket om de fysiska egenskaperna som de psykiska, och Sarah har hittat en egen formel som är unik. 

3. Celtic

Det var kanske inte önskelottningen på papperet, men i mina ögon är Malmö FF:s motståndare till en plats i Champions League det bästa tänkbara. Skotska Celtic är "svensklaget" sedan Henke Larsson och Johan Mjällbys dagar, och är alltid kul att följa!

4. Sommarhockey

Fredag den 7 augusti. Jag låg på bryggorna utanför mitt hem och njöt av solen och när jag sen loggade in för att se slutresultatet mellan Björklöven och Skellefteå var det inte bara resultatet 3-2 (efter straffar) som förvånade mig. Vem trodde att en hockeyträningsmatch skulle locka 5450 åskådare under en av den här sommarens absolut varmaste dagar? Inte jag i alla fall. 

5. Familjen Hjelm

4xHjelm från Leksand (pappa Hasse, döttrarna Linnea och Karin och sonen Kalle) var stommen i det softballteam som i helgen vann Eurogames i Stockholm. Hade inte mamma Rosa brutit handen nyligen hade hon också fått plats i segerlaget. Snacka om soft familj!

6. Angelica Bengtsson

Nytt svenskt rekord på SM i Söderhamn och Bengtssons form i stav lovar gott inför friidrotts-VM i Peking om två veckor.

7. Sofia Bleckur

I vintras var hon i sitt livs form och tog bland annat ett VM-silver i stafett och två femteplatser i Falun och vägen mot OS 2018 såg ljus ut. Istället kom beskedet att Bleckur slutar på grund av bristande motivation – och jag fattar ingenting. Hur kan man inte vara motiverad efter de resultaten? Snopet var ordet.

Mer läsning

Annons