Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Huliganföräldrar borde straffa barnen

/

Annons

1. Junior-Sverige

De är som ett stort studenttåg som drar fram genom Europa och världen. Svenska ungdomar och juniorer som på olika planer och i olika sammanhang visar att Sverige kan, att Sverige satsat rätt och att vi i vårt lilla land har en makalös förmåga att hävda oss i de bästa av motstånd. Är det inte U21-killarna i fotboll som tar hem EM-guldet, så är det 16-åriga Mikael Ymer som tar sig till final i Wimbledon eller friidrottsjuniorerna- och ungdomarna som plockar medaljer på JEM och UVM som om de inte fattat att Sveriges storhetstid på friidrottsarenan bedömts som slut för en lång tid framåt. Bara under juli har Sverige tagit 10 (!) medaljer i friidrottssammanhang och så sent som i söndags blev det brons för höjdhopperskan Ellen Ekholm och guld för grabbarna i stafettlaget på JEM i Eskilstuna. Emil von Barth (som också tog brons på 100 meter i fredags), Austin Hamilton, Thobias Nilsson Montler och Gustav Kjell skrev historia när de tog det första guldet någonsin på juniorsidan. Själv satt jag framför tv:n och bara gapade när slutmannen Gustav Kjell bara gick ifrån och krossade allt motstånd i en gren där vi inte varit riktigt bra sedan… låt mig tänka…1938 då vi tydligen också vann ett mästerskapsguld på 4x100 meter. Svensk sprint i (junior)världsklass? Den såg man inte riktigt komma. Studenterna regerar. Och den ljusnande framtid är vår.

2. Simon Litzell

Och apropå juniorer. En av de största talangerna kommer från Östersund och kom hem med ett JEM-silver i helgen.18-årige Simon Litzell var rankad etta i världen bland juniorer innan helgen, men trots att han inte fick kliva högst upp på pallen i Eskilstuna kan silvret bli guld värt nästa år. Simon har ett år kvar som junior och med tanke på att de bästa spjutkastarna i juniorklassen är europeér är chansen stor till en JVM-medalj om han håller sig frisk och skadefri. 

3. Johanna Larsson

Visst, det var ett antiklimax att Serena Williams hoppade av Båstad-festen på grund av skada, men så här i efterhand känns det inte som att det gör någonting. Då fanns ju chansen för Johanna Larsson i stället – och som hon tog den! Första WTA-titeln för svenskan! Tack för den Serena!

4. Östersunds FK

Leder Superettan och firar med att hyra ut sin bästa spelare så här långt, Seon-Min Moon, till Djurgården resten av säsongen. "Vi tackar Östersunds FK för ett gott samarbete", säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson och utan att veta vad som står i sydkoreanens kontrakt måste jag säga att ett "tack" verkligen var på plats: det var väldigt generöst av Östersund. Det är en höst kvar att spela om och utan en av de mest tongivande spelarna kan det vända snabbt i fotboll. Just saying.

5. Johan Oremo 

En skada på en spelare under säsong är alltid trist, men en skada på en sån som Johan Oremo är inte bara tråkigt – det är riktigt allvarligt! Gefles skyttekung på kryckor efter en fraktur på ett vadben är det sämsta som kunde hända överraskningslaget i allsvenskan, och jag vill inte vara Krösa-Maja men… vem ska nu göra målen? 

6. Huliganföräldrar

Läser om Bollnäs P12-lag i Gothia Cup som attackerades av föräldrar till motståndarna i engelska De La Salle College från Liverpool, och blir förbannad. Hur länge ska vi acceptera att människor som står på sidan av planen skriker sig hesa av könsord och okvädningsrop och till och med springer in på planen bara för att spelarna/domarna/resultatet inte blir som de vill? I seniorsammanhang straffas ofta laget om en supporter springer in på planen – och det borde ske på barnnivå också. Skrikande föräldrar på plan? Då tilldöms det andra laget segern. Sorry kids, skyll på mamma och pappa…

7. Tiger Woods

I våras dumpades han av flickvännen Lindsey Vonn efter att ha varit otrogen (igen) och nu missade han cutten för andra majortävlingen i rad. 2015 är inte Tiger Woods år.

Mer läsning

Annons