Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Glädjeämnen i älsklingland

/

Vi ska vara glada att jag inte är tillsagd att ha åsikter om vädret under semestern, för den texten hade varken gjort sig i tal eller skrift.

Annons

I stället så ska vi försöka kolla lite nyktert på vår lokala fotboll och vart den kan ta oss. Lokalt i denna text omfamnar distriktet som omnämns Hälsingland, men som en lokalpatriot enkelt kan benämna älsklingland, för kärleken till detsamma.

Det vi i landskapet har att vara stolta över ur ett rent nutidsperspektiv är Hudiksvalls FF och Söderhamns FF, som båda tillhör den nationella serien division II Norrland. Men vi ska såklart vara nöjda över så mycket mer än så.

Vi ska vara nöjda över att vi har tre lag i division III. Ett annat glädjeämne i mina ögon är att vi har en del nya och (i sammanhanget) unga tränare i vår hälsingeallsvenska. Ut med det gamla, in med det unga. Funkar som mantra här. Vi har Höglund i serieledande Iggesund, Forsgren i topplaget Ljusne, Lundgren (ung, nåja) i serietvåan Niffen, Enberg I Marma, Lind i Delsbo, Fagerhov i Stugsund, och jag har säkert glömt någon. Det avspeglar sig också i det spel som vår finaste lokala serie visar upp, där det är positivare spel än på många år, och där de flesta lag vill spela fotboll, och inte sparka fotboll.

Vidare vet jag att det är många föreningar som redan i unga ålderskullar plockar in ett par drivna gamla spelare med meriter från spel i division II och III för att drilla barnen. Även det speglar av sig i att lagen redan i tidig ålder spelar bra fotboll med taktiskt kunnande och bra passningsspel. Och det är där vi måste börja. Får vi bra utbildade spelare i tidig ålder, då kan vi också bygga vidare på det i framtiden och på så vis bygga Hälsingland som fotbollsdistrikt på seniornivå. Det är så vi kan skapa förutsättningar för att flytta fram positionerna i den trappmodell som kallas svenska fotbollsförbundets seriesystem.

När årets serier är färdigspelade så kan det vara så att vi har ett division I-lag (HuFF), två division II-lag (SFF och Bollnäs), och tre division III-lag (Strand, Rengsjö, Iggesund). Det är om vi ska vara optimistiska. Vi skulle kunna vara pessimistiska också, men det har vädret klarat av så bra så, det lämnar vi där.

När man pratar med folk runt om fotbollsarenor så är det ofta man får höra att det var bättre för, det finns inte så mycket att hoppas på och det är inte mycket att se just idag. Och det är kanske så. Hur det än ser ut på planerna, i föreningarna och på träningarna så arbetar de flesta staketsvärldsmästare efter samma definition.

Man är besviken på nutiden, misstänksam mot framtiden, och glorifierar dåtiden.

Mer läsning

Annons