Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraschade i Novemberkåsan

/

Novemberkåsan kallas för världens tuffaste endurotävling.
– Det här är det mest smärtsamma jag kört, säger Bollnäs MK:s Martin Larsson.

Annons

2009 var Martin Larsson tvåa i sin första Novemberkåsa. Den här gången fick Bollnäsföraren nöja sig med en åttondeplats.

Bra med tanke på hur han hade det ute på banan.

På det första specialprovet blev det en krasch. Men den kunde Martin skaka av sig och köra vidare. Då var det värre när han slog omkull i det andra specialprovet.

– Jag kraschade ännu hårdare då och slog i huvudet och spräckte nog ett revben på ryggsidan och knäckte styret, men det kan hända när man kör på 100 procent. Jag måste ju det när jag har en mindre hoj än de andra, man måste ha det körsättet på en 125:a, resonerar Martin.

Efter det så blev det en kamp mot kroppen för att kunna slutföra tävlingen. När vi i Hälsingland hade snökaos fick Eskilstuna nöja sig med 10 minusgrader. Men det var inte problemet.

– Det hade regnat så mycket under veckan och när det blev kallt så det frös på, men inte så det höll när man körde. Så man blev blöt och allting bara frös. Det är som att få isvatten i gummistövlarna och gå runt med det nån halvtimme, ingen höjdare, säger Martin.

Efter dagsetappen väntade några timmars vila innan den ännu tuffare nattdelen inleddes. Och där fortsatte det att gå troll i körningen för Martin, som tackade sin goda fe för att han är elektriker till yrket.

– Natten började med att lyset pajade, en av lamporna. På en av sträckorna så hade jag bara en liten led-lampa att köra efter, tur att man kunder fixa lampan själv när jag fick tag på grejor.

Men allt mekande kostade strafftid och Martin tappade på täten. Vid målgången natten mot söndag kunde han konstatera att det bara räckte till en åttondeplats.

– Jag trodde jag skulle kunna konkurrera om en pallplats. Jag var oförskämt pigg när jag gick i mål faktiskt.

Vann den 87:e Novemberkåsan, för fjärde gången, gjorde Karlskogas Joakim Ljunggren. Av 133 startande var det 64 som tog sig i mål.

Mer läsning

Annons