Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kosten att skjuta med pil och båge

/
  • I Stockas bågskytteförening finns det två unga tjejer, Malin Wallin och Amanda Edlund, som samlar på framgångar.

Bågskytte är en sport där det handlar om att verkligen vara bäst när det gäller. I Stockas bågskytteförening finns det två unga tjejer, Amanda Edlund och Malin Wallin, som samlar på framgångar.

– Man får ett sug efter mer när det går bra, jag vill bara ut på tävlingar och träffa mina kompisar, berättar Amanda.

Annons

Som bågskytt handlar det inte om att lägga iväg den ena pilen efter den andra i snabb följd. Ska man lära sig skjuta måste man träna in varje liten rörelse med full koncentration. Stå rätt, lägga på pilen, fatta bågen, fatta strängen, höja bågen, dra upp, hålla armarna rätt, sikta och släppa. 20-åriga Malin Wallin började med bågskytte när hon var åtta år.
– Alla på skolan höll på med bågskytte då, så jag ville också testa det som alla pratade om. Jag tyckte att tävlingarna var roligast och det gick bra för mig, så det blev en bra cirkel och sen har jag bara fortsatt, berättar Malin.

Tillsammans med 14-åriga Amanda tränar hon i hallen i Stocka. Regnet öser ner ute och vinden sliter i träden, därför har de fått flyttat träningen inomhus.
– De som bor långt söderut har bättre förutsättningar att träna under vinterhalvåret, de gör högre poäng snabbare på säsongen än vi som bor långt norrut. Det är en helt annan känsla att skjuta ute och man får alltid ställa om sig lite efter inomhusträningen, berättar Malin. Amanda började med bågskytte för fyra år sedan men har redan flera fina medaljer från SM.
– Jag hitta en farbrors gamla pilbåge som jag testade. Pappa ställde upp en höbal som jag sköt på. Jag tyckte det var kul och var redan innan intresserad av skytte, berättar Amanda.
Nu vill hon åka på alla tävlingar som finns, under ett år blir det mellan 20 och 40 tävlingar för Amanda och Malin.
– Man får ett sug efter mer när det går bra, jag vill bara ut på tävlingar och träffa mina kompisar, berättar Amanda.


Malin har haft flera landslagsuppdrag och har representerat Sverige på tre Europamästerskap. Hon var 16 år när hon blev uttagen till landslagssammanhang för första gången, en juniorcup i Tyskland.
– När jag började tävla så var jag för liten för att bli nervös, säger hon.
– Jag blir väldigt spänd i finaltävlingarna. Det gäller att man fokuserar på sitt och går en pil dåligt för man snabbt försöka glömma den och gå vidare med nästa, säger Amanda.
Stocka BSK bildades 1984 och har under alla år varit inriktad på sin ungdomsverksamhet men under 2000-talet har även klubben blivit känd för sina långbågsskyttar. Förutom Amanda och Malin är det en tjej till som tävlar lite grann.
– Det är synd att vi inte är fler tjejer i föreningen. Nu när jag flyttar för att plugga så blir Amanda ensam tjej och får träna med karlarna istället. Jag tror absolut att hon kan vara aktuell för landslaget om något år om hon fortsätter att träna, säger Malin.
– Det har betytt mycket att Malin har funnits här och kunnat hjälpa mig, tillägger Amanda.

Föreningen har få unga skyttar och både Malin och Amanda vill att fler ska testa på sporten.
– Innan Amanda började var det väldigt få i min ålder, så det var tur att hon började, säger Malin med ett leende.
Malin drivs hela tiden av att bli bättre och bättre och hon som mål att ta sig till OS.
– Då måste du köpa biljett och komma och titta, säger Malin till Amanda.
– Det är väl klart jag ska!

Mer läsning

Annons