Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natalie Edlund – en konståkningstalang med fötterna på jorden

13-åriga Natalie Edlund är en av de stora talangerna i svensk konståkning.
Men när elitfinalen avgörs i Stenungsund väljer hon att fokusera mer på prestation än resultat.
– Jag lägger ingen press på mig själv i onödan, säger hon.

Annons

Natalie Edlund fick sin första närkontakt med en ishall när hon var knappt fem år gammal. Men när hon väl fått smak på vad konståkning handlar om har spåret varit givet för Bollnästjejen.

Livet kretsar kring träning och tävling – allt för att ge sig själv chansen att lyckas på allvar.

– Jag tränar sex dagar i veckan, alla utom måndagar, men bara tre gånger med tränare. De andra gångerna är jag själv innan skolan och då blir det 45 minuter, säger Natalie som även brukar åka över till S:t Petersburg för att drillas i den "ryska skolan".

– Det är mycket mer träning där borta och mycket hårdare. De börjar ju också när de är mycket mindre.

Hur roligt är det, du lägger ner mycket tid på konståkningen?

– Det är så klart mycket roligare när det går bra, men det är kul när det går sämre också för då vill man bara bli bättre. Man har fastnat, det går liksom inte att inte åka konståkning.

I helgen åker hon till Stenungsund för att tävla i årets elitfinal – där de åtta bästa svenska åkarna i varje åldersklass gör upp. Men inför den rätt fräcka säsongsavslutningen så ligger Natalie lågt.

– Ska jag vara nöjd så vill jag komma topp fem. Då är jag riktigt nöjd. Men är jag åtta och förbättrar mina poäng är jag också nöjd. Jag lägger ingen press på mig själv i onödan, säger hon.

Och just den delen – att man liksom inom golfen kan tävla mot sig själv, är något som hon gillar.

– Det spelar mindre roll för mig vilket resultat det blir, bara jag förbättrar mina egna poäng. Gör jag det så kommer det också att bli bättre resultat så småningom, säger Natalie.

Det enda som stör inför elitfinalen är att is-aggregaten på Sävstaås stängdes av i söndags, så för att pricka formen får Natalie leta is på andra ställen.

– I höstas gick det jättebra på tävlingar men under våren har det gått sämre. Jag får försöka träna på som vanligt för att pricka formen. Jag får kanske åka till Gävle och träna under veckan.

Mer läsning