Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Konservativ segling" bakom framgången

/
  • Tommy Selin och Ola Persson har så här långt gjort ett VM långt över förväntningarna.

Målet för Ola Persson och Tommy Selin var att komma på den över halvan i det stentuffa VM-fältet i Formula 18 i Tyskland.
På torsdagen seglade sig Söderhamnsduon till VM:s finalrunda.
– Det är inte klokt, säger styrmannen Ola Persson.

Annons

Tanken för VM-debutanterna från Söderhamn var att åka till Kiel och se och lära, och samtidigt försöka satsa på en placering på den övre halvan.

Nu, efter sex seglingar, är Ola Persson och Tommy Selin kvalificerade för finalrundan som inleds i morgon (fredag), efter att i sammandraget placerat sig på en 47:e plats.

Bästa seglingen noterades under onsdagen då duon placerade sig på en 16:e plats av de 167 startande båtarna.

– Vi har seglat jämnt rakt igenom. En liten dipp i dag (torsdag), men den får vi räkna bort. Vi har inte gjort några jättedjupdykningar, säger styrmannen Ola Persson på telefon från Kiel.

Och nyckeln till att insatsen varit högt över förväntan är kort och gott "konservativ segling" som Ola Persson utrycker det.

– Ja, vi kallar det så. Vi har haft bra fart i båten, men samtidigt har vi varit försiktiga och väldigt noggranna med vägval och att inte ta några förhastade beslut, säger han.

Efter sex omgångar har nu halva fältet tagit sig vidare till den så kallade Gold fleet (finalomgången) som seglas med sammanlagt fyra race under fredag och lördag. Där är Söderhamnsekipaget, med båten Joy, nu kvalificerade som andra svenska bästa båt av de 14 som kommit till start.

Och inför finalomgången är taktiken detsamma som under veckan.

– Vi ska inte låta oss förledas och börja mecka med saker. Det är många tävlande här och det florerar hela tiden många teorier om hur man ska förbättra saker. Det är lätt att påverkas och börja ändra, men vi kommer köra på utifrån vår plan, säger Ola Persson, som tillsammans med sin kollega Tommy Selin börjar känna av pulsen av att ska segla i VM-finalrundan:

– Ja, nu är det på riktigt, säger han från Kiel.

Se när HH-sporten testade att segla Person/Selins katamaran innan VM

Mer läsning

Annons