Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen räddar Järvsö IK med räntefritt miljonlån: "Det känns självklart"

Den ekonomiska situationen har varit tuff för hockeyklubben Järvsö IK som dras med stora skulder. Men nu har Ljusdals kommun beslutat att sträcka ut en räddande hand och ge klubben större bidrag samt ett räntefritt miljonlån.

Annons

En tydlig majoritet av politikerna i Ljusdals kommunfullmäktige har enats om att hjälpa Järvsö IK ur den ekonomiska knipa som föreningen hamnat i.

Först och främst handlar det om att kommunen ger ett ränte- och amorteringsfritt lån på drygt 3,9 miljoner kronor för att föreningen ska kunna lösa befintliga skulder och banklån och på så vis bli kvitt löpande räntekostnader.

Dessutom väljer kommunen att höja ishockeyklubbens årliga bidrag med 250 000 kronor från och med nästa år, och därmed landa på 680 000 kronor per år. För årets räkning ges också en extra bidragsutbetalning till föreningen på sammanlagt 430 000 kronor.

För Järvsö IK innebär det här att hotet om likvidation snart kan vara ett minne blott.

Läs mer: Generöst lån kan rädda Järvsö IK

Ishallen i Järvsö är inte längre hotad efter politikernas beslut.

Läs också: Järvsö Arena går på knäna: "Vi är i ett akut läge"

Från politikerna var det mestadels positiva röster som hördes inför att beslutet klubbades igenom under måndagskvällen.

– I den här föreningen har man arbetat ideellt väldigt mycket och väldigt länge. De har gjort en väldigt stor insats. Det här upplägget kommer att stärka föreningen så att de kan fortsätta att arbeta, men det bygger även fortsättningsvis på stora ideella insatser, säger kommunalrådet Lars Molin (M).

Vallians-kollegan Yvonne Oscarsson (V) höll med och framhöll att det är en viktig satsning för barn och unga i kommunen.

– Satsar man på så här många barn har man igen det mångfalt, på så vis att de här barnen inte hittar på andra saker som skulle kosta mycket mer i längden, säger hon.

Yvonne Oscarsson (V) var en av de politiker ställde sig bakom beslutet att stötta Järvsö IK.

Läs även: Järvsö Arena behöver dubbelt stöd

Även från oppositionen fanns ett stort stöd för att ge Järvsö IK det ekonomiska stödet.

Oppositionsrådet Markus Evensson (S) hyllade föreningens ideella insatser och tycker att det är bra att kommunen nu kan hjälpa föreningen ur krisen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi har en ishockeyhall i kommunen och att den får fortleva. Det finns många saker man skulle kunna säga om föreningens historia och kommunens insats. Vi skulle kanske ha kunnat vara med tidigare och hjälpt till, säger han.

Centerpartiets Olle Fack var inne på samma linje.

– I andra kommuner är den här typen av anläggningar ofta byggda och drivna av kommunen, men här är det folk som ställt upp med egen tid ideellt. Det har varit 10 år av fantastisk verksamhet. Nu behöver de hjälp och det känns självklart, säger han.

Men det fanns även avvikande åsikter i fullmäktigeförsamlingen. Socialdemokraten Per-Gunnar Larsson gick emot partilinjen och röstade emot att ge Järvsö IK utökat ekonomiskt stöd.

Jag undrar om de verkligen klarar det.

– Det är en stor maskin att driva den här verksamheten, och jag undrar om de verkligen klarar det. Om det är några stora sponsorer som drar sig ur så tror jag att vi snart har ärende här igen. Så jag skulle yrka på avslag. Jag vill se ett bättre underlag för att få veta hur de ska klara av det här.

Per-Gunnar Larsson lyfte också fram alla andra föreningar som kämpat och gjort mycket för kommunen genom åren, somliga utan att knappt få ett öre i bidrag.

– Färilarevyn har hållit på sedan 1988 och gjort allt med egna medel. De har spritt otroligt mycket glädje som varit gratis för kommunen, säger han och fortsätter:

– De är värda en eloge, som så många andra föreningar som vi kanske glömmer bort i det här sammanhanget.

László Gönczi (MP) var för att ge ekonomiskt stöd till Järvsö IK, men framhöll samtidigt vikten av att kommunen gör en genomlysning av kommunens fördelning av bidrag till föreningar för att se om det kan göras mer rättvist. Han ville också se en plan för hur föreningen skulle kunna betala tillbaka lånet i framtiden, men synpunkterna fick inget gehör hos övriga partier.

Mer läsning

Annons