Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre aktiva från Hudiksvall klarade dangraderingen: "Det var jättenervöst innan"

/

Förra helgen blev riktigt lyckad för Hudiksvalls Ju-Jutsuklubb.
Då åkte tre aktiva till Uppsala och gradera upp sig i svart bälte.
– Det var jättenervöst innan, säger Mikael Törn som graderade till 2 dan.

Annons

Förra helgen hölls dangradering i Uppsala. Det är någonting som sker två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

På plats fanns tre aktiva från Hudiksvalls Ju-Jutsuklubb. Dangradering innebär att man visar upp de tekniker som krävs, för att bli graderad i svart bälte, för tre domare som bedömer om man klarar det eller inte.

Läs mer: Graderingar som höjer nivån

– Det var jättenervöst innan, men när man kommit in i stämningen gick det bra. Det kändes bra efteråt, säger Mikael Törn som graderade till 2 dan.

Det är en grad högre än graden klubbkamraten Victor Berglund graderade till, 1 dan. För att gradera till 1 dan krävs att man utövad jujutsu i minst fem år.

– När man väl kommit i gång gick det bra, säger Victor Berglund som även han klarade graderingen.

Det gjorde också en av klubbens veteraner, Christian Carlson, som graderade till 3 dan. Han har varit verksam i över 20 år och har nu också blivit godkänd sensei, en lärare.

Läs mer: Framgångar på påskläger

– Jag har varit instruktör i klubben länge och egentligen är det inte så stor skillnad att vara sensei. Men det är en skön titel att ha, något man ville åt, säger Christian Carlson.

Även om alla Hudiksvalls aktiva som tidigare graderat har blivit godkända, är det inte en helt enkel uppgift när det väl är dags.

– Det gäller att träna effektivt och hårt, säger Christian Carlson.

I helgen hade Hudiksvalls Ju-Jutsuklubb klubbgradering för lägre bälten. Då passade klubben på att dela ut det årliga priset till årets Ju-Jutsuka, en medlem som utmärkt sig positivt under året som gått.

Läs mer: Graderna stiger i hett Hudiksvall

Årets pris gick till 16-åriga Engla Marander.

– Det var kul, jag blev väldigt förvånad, säger Engla Marander som varit hjälptränare under året och själv utövat ju-jutsu i nio år.

– Det är roligt och det är inte lika mycket press som i andra idrotter att man ska prestera hela tiden. Man får ta det i sin egen takt, säger hon.

Mer läsning

Annons