Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja Tofilovski efter debuten i Europacupen: "Allt var så nytt och stort"

/
  • Maja Tofilovski (längst till höger) tillsammans med vinnaren Stine Marie Røsæg, Trondheim, och tvåan Stefanie Biedron, Sundsvall, från helgens tävlingar i Norge.
  • Maja Tofilovski under helgens tävlingar i Norge.

I november kunde Maja Tofilovski börja träna för fullt igen efter den ryggskada som hindrade henne under stora delar av fjolåret. Sedan dess har hon både hunnit med sin internationella debut och tävlat mot seniorer på hemmaplan. Nu har hon även en start i Europacupen på meritlistan.
– Det har gått fort, säger Ljusdals 14-åriga judotalang.

Annons

Läs också: Maja Tofilovski vann sin seniordebut efter dramatisk vändning

Inför fullsatta läktare i tjeckiska Teplice fick Maja Tofilovski göra sin europacupdebut tillsammans med 30 andra deltagare i den högsta viktklassen i åldersklassen F18, +70 kg. Bland motståndarna fanns bland andra alla från plats tre till tio på världsrankingen i klassen.

– Det var en väldigt spännande upplevelse. Det var verkligen de bästa i Europa som var där, berättar Tofilovski.

Men allt runt omkring, med green room, totalt 800 deltagare och fullt drag på läktarna, blev till slut lite mycket att ta in för Tofilovski, som inte kände att hon kunde prestera på samma sätt som hon är van vid. 16-åriga kroatiskan Nina Juric blev därför för svår direkt i den första matchen.

– Jag blev lite tagen av stundens allvar skulle man kunna säga. Jag gjorde mitt bästa, men det blev inte bra eftersom allt var så nytt och stort. Men det var en rolig upplevelse som var bra för mig. Jag är förstaårskadett och det är om två år som jag ska vara som bäst.

– Det jag kan ta med mig är att det inte alltid går bra. Man har sina bakslag och att man lär sig av dem, säger Tofilovski.

När nästa chans att tävla i Europacupen kommer vet Maja Tofilovski inte just nu, men hon tror inte att hon behöver vänta särskilt länge.

– Det kommer fler chanser. Jag vet inte om jag åker på någon nu i vår, men till hösten kommer det i alla fall att bli.

Bortsett från förlusten i Europacupen har formkurvan pekat spikrakt uppåt för 14-åringen från Järvsö, som fick stora delar av fjolåret förstörd av en ryggskada.

– Det har gått fort. Förra året tävlade jag och tränade jag inte så mycket för att jag hade en skada i ryggen, sedan kom jag tillbaka och lyckades ta SM-guld. Det var då jag kände att jag började komma tillbaka i form.

Läs också: Ljusdals judotalang Maja Tofilovski överlägsen i JSM – nu väntar större utmaningar

Efter europacupdebuten fick Tofilovski snabb revansch under den gångna helgen när hon tävlade i Norgecupen i Levanger.

I F18 vann hon där guldet efter en tuff kamp mot Sigrid Soetaert, då hon avgjorde när det bara var sex sekunder kvar av matchen.

I D21 vann Stine Marie Røsæg klassen enkelt, men mellan de övriga tre deltagarna i klassen slutade det helt jämnt då alla vann en varsin match och förlorade de andra två. Då avgjorde kroppsvikten placeringarna och Tofilovski slutade tvåa.

Efter dubbla helgers tävlande väntar nu en helg med vila innan Maja Tofilovskis hektiska schema rullar vidare med tävlingarna Budo Nord i Lund och NM i norska Larvik samt ett landslagsläger under maj månad.

Hur mår du i kroppen efter den här intensiva tävlingsperioden?

– Det är klart att man är lite sliten, men det ska man vara. Stukade fingrar och brännmärken får man alltid, men det är bara att köra på, säger Maja Tofilovski.

Läs också: Nya framgångar för Maja Tofilovski – dubbla silvermedaljer i Danmark

Mer läsning

Annons