Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Judotalangen Tammar på mattan igen efter läkarmissen: "Har tagit sprutor i onödan"

Tammar Abbud är en av Sveriges största judotalanger. Men den här säsongen har varit sällsynt motig för Bollnäsexporten.- Jag har tagit sprutor i onödan i över tre månader, säger 17-åringen.

Annons

2014 var Tammar Abbud och tävlade i England då han i en olycklig sekvens bröt benet. Han gipsades och flög sedan hem till Sverige.

Men eländet fortsatte då läkare i Sverige konstaterade att han fått fyra blodproppar i benet vilket innebar att han dagligen fick behandlas med blodförtunnande fragmin-sprutor.

- Jag var borta till slutet av januari 2015, körde två träningar och var med på SM. Och då blev det guld i U18 och ett brons i juniorerna. Jag kunde gymma innan och springa, men inte köra fightingmomenten, så det blev mycket vilja och känsla, berättar Tammar, so mmed den prestationen ändå visade vilken kapacitet som finns.

Judotalangen Tammar Abbud mellanlandade i Bollnäs efter en tuff SM-lördag.

TV: Syskon med OS-guld som slutmål

- Jag ser alltid mig själv som bäst, det spelar ingen roll vem jag möter. Det är självförtroendet, har man inte det så har man förlorat i förväg.

Allt var sedan frid och fröjd för Bollnäsexporten som tillhör den svenska eliten inom judo med bland annat flera SM-medaljer på meritlistan.

Men i slutet av december 2015 kom bakslaget då Tammar kände av en knöl och blev öm. Han åkte in till akuten på Sundsvalls sjukhus där en ny propp konstaterades och läkaren ordinerade samma behandlning som tidigare.

Mer sprutor - och ett besked att han hade att vänta sex månader av behandling.

Men i mars så ryckte pappa Maytham, som studerat medicin i åtta år, in och fixade en undersökning på Karolinska sjukhuset i Stockholm där några av landet bästa specialister kollade upp Tammar. Efter flera blodprover samt ultraljud konstaterade de att det troligen aldrig existerat någon blodpropp.

LÄS MER: Visade klas redan som 13-åring

- Jag blev glad för beskedet, men förbannad över att jag tagit sprutor i onödan i över tre måander, hade vi inte åkt ner hade jag haft mediciner fortfarande. Det är ju ingenting man vill äta i onödan och när jag tar det så kan jag inte kastas och brottas, får man en smäll så blöder man enklare. Jag gjorde chins och blev blå under fingrarna bara av det, säger Tammar, som den 10 mars kunde släppa på bromsen och börja träna på allvar igen.

I helgen var han med på senior-SM där han vann två matcher och förlorade två vilket räckte till en sjundeplats totalt. Men då Tammar är förstaårsjunior så är det ändå ett hyfsat facit.

- Däremot missade jag junior-SM, det känns surt eftersom jag hade guld i sikte. Jag har flera SM-medaljer sedan tidigare och förra året kom jag tvåa på senior-SM som 16-åring vilket är den yngste någonsin som tagit medalj på ett senioermästerskap, säger Tammar.

När sporten träffar Tammar är han hemma hos sina föräldrar i Bollnäs på en mellanlandning innan han åker vidare till Sundsvall och judogymnasiet där han har ett år kvar att läsa.

- Det har betytt otroligt mycket att gå där, jag hade inga riktiga tränare i Bollnäs... eller jag hade väl men inte i samma nivå som här uppe. Jag körde eget med syrran i Bollnäs, och Robert Myhrberg är ju skitbra, säger Tammar, som i nästa andetag även hyllar sin gamla hemmaklubb.

- Det var ett måste för mig att komma iväg för att utvecklas. Men Bollnäs är en jättebra klubb för ungdomar och barn, det är jättebra på det viset. Det är mycket gymnastik och uppfostran som liten, så det är nyttig sport att börja med.

Nu är den här säsongen i stort sett över, en täving i Norge nästa helg samt några matcheri Sverige är vad som finns kvar - sedan börjar arbetet för att nå nästa stora mål.

- Det är junior-EM. Jag har tävlat mycket nationellt, men det är ett jäkla svårt kval och jag måste slå mig in i landslagstruppen igen. Det är sju i landslaget och även om alla lyckas så är det bara två som får komma med. Det gäller att visa toppform. Och jag är yngst, de flesta andra är två år äldre, säger Tammar..

Mer läsning

Annons