Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonny Nilsson i Hudiksvall

/
  • Janne Olsson hade många historier att berätta för Jonny Nilsson, som besökte idrottsmuseet under onsdagen.

Jonny Nilsson var en av Sveriges riktigt stora idrottsmän på 1960-talet. Som pensionär börjar han nu en ny karriär, och kandiderar till EU-parlamentet för Kristdemokraterna.

Annons

EU-valet närmar sig slutspurten, och, så att säga i elfte timmen fick Hudiksvall besök av Kristdemokraternas 30:e namn på listan – Jonny Nilsson.

Jonny Nilsson skrinnade sig in i det svenska folkhemmet i början av 1960-talet. 1962 vann han VM i Moskva, 1963 VM i Japan, och 1964 tog han OS-guld i Innsbruck, trots att han var sjuk och åt penicillin.

– Jag har varit med på två OS och hade influensa bägge gångerna.

1965, i Oslo, hängde det på håret om det skulle bli ytterligare ett VM-guld, och 1966 var han trea totalt i VM.

– Men sen var jag inte intresserad längre, säger Jonny Nilsson, som ändå fortsatte åka skridsko även 1967 och 1968, med sikte på ytterligare ett OS.

– Men tio dagar innan OS fick jag influensa. Det var synd, jag hade lagt ner mycket arbete för att komma i form. Det hade kunnat bli något OS-guld till.

25 år gammal lade han tävlingskarriären på hyllan, och jobbade sedan som fastighetsmäklare i 45 år. Att leva på sin sport var det aldrig tal om. Men kontakten med sporten har han inte lämnat.

Mer läsning

Annons