Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill rida OS och kommer att ha det som mål"

/

Den 19 augusti rids den första klassen i EM i hoppning i Aachen, Tyskland där Sverige har fem ryttare på plats. Den enda som redan efter Falsterbo fick besked om att en plats i laget var säker är Helena Persson.

Annons

Helena Persson, hoppryttaren från Haninge söder om Stockholm är även en mycket uppskattad tränare. Under flera år besökte hon regelbundet besökt Gävleborgs distrikt och hade hand om hoppningen under åren med Utvecklingsteamet i Gävle och Bollnäs.

Att så tidigt få besked att du var klar för EM måste vara ett drömscenario?

– Ja absolut, det är otroligt skönt. Jag har en plan för Bonzai, han ska tävla i Varberg och kommer att gå ett rejälare hoppass innan vi åker.

Din häst Bonzai är 15 i år och har aldrig varit bättre. Nästa år är det OS i Rio, är det något du planerar för?

– Ja, jag vill rida OS och kommer att ha det som mål och de tävlingar jag gör kommer att vara baserade på det. Och även om jag inte kommer dit så gynnar själva planen mig och mitt tävlande. OS är ett bra "suktamål".

Kan du förklara hur det kommer sig att hästen är i sådan strålande form just nu?

– Det började egentligen med att han var lite krasslig i samband med förra OS, han vilade och fick sedan bland annat vattenträna under återuppbyggnaden. Det har gett väldigt bra resultat och det har han fått fortsätta med. Jag har också åkt ofta till en travbana under vintern, för att kunna galoppera rakt fram på bra underlag. Det har behövts för de klasser jag ridit som till exempel nationshoppningarna där du ska rida i ett högre tempo. Och det ger styrka och flås.

Tycker du kanske att man som regel sitter och trimmar för mycket istället för att som du har gjort här, rida mer för kondition?

– Ja jag tycker nog det, speciellt för de äldre hästarna som redan är färdigutbildade.

Du är ju verksam som tränare, hur ser du på framtiden? Vi har din generation och även till viss del den generationen som lärde dig, men vilka tar vid när antalet "showryttare" blir fler och fler?

– Vi ska vara väldigt tacksamma för att det finns pengar i sporten, det gör till exempel att en som jag kan fortsätta hålla på, i och med det att jag kan utbilda en häst, sälja och få in kapital att använda vidare. Samtidigt är det just det som gör att du utvecklas som ryttare, rider du flera olika hästar måste du hela tiden lära dig mer och mer. Därför kan jag tycka att även om man hela tiden kan köpa färdiga, rutinerade hästar så bör man ändå ganska tidigt i sin karriär ha en yngre häst för att lära sig att allting inte bara "går". Man behöver lära sig tålamod, det tjänar man på i långa loppet. Många har alldeles för bråttom och ska fort rida stora klasser.

Kommer du själv från en hästfamilj?

– Nej. Min mamma red på ridskola och det gjorde jag med tills jag var 12 år och fick en ponny. Men även efter att jag fått egen ponny hade jag stor hjälp av ridskolans instruktör. Och min mamma läste allt som fanns att läsa om hästar.

Vilken världshäst skulle du vilja sitta upp på?

– Beezie Maddens Cortes. Jag tycker för övrigt att Beezie från USA är en av världens bästa ryttare.

Men vad gör Amerikanarna annorlunda egentligen? De kan komma in på banan med en häst som är helt öppen i formen, de guppar lite i lätt sits men levererar alltid i världsklass?

– Jag tror det är hela deras utbildning, de är otroligt drillade i sina sitsar och stör sällan hästarna, de är alltid i balans. Hästarna kan fokusera helt på det de har framför sig.

Välj en ryttare i Sverige som du tror kan bli nästa på väg mot stora klasser och landslag!

– Irma Karlsson! Otroligt ambitiös och duktig. Hoppas verkligen att hon hittar seniorhästen eller kan "göra" en själv. Så gott som ingen i Sverige kan köpa en färdig seniorhäst för internationella mästerskap. Vill man hänga med på elitnivå är det ett måste att kunna utbilda sin egen häst, säger EM-klara Helena Persson.

Mer läsning

Annons