Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruiz avslutar sin hockeyresa i Shanghai: "Har du förberett dig så finns bra jobb runt hörnet"

Patrik Ruiz lämnade Alfta 2001 för att spela med Hudiksvall i division 1. Föga anade han då att hockeyn skulle ta honom ända till Kina – och ge en annorlunda slutknorr på karriären. – Var öppen och uttnyttja din idrott utåt mot arbetslivet och dess marknad, för en dag kommer då det roliga är över och det är dags att bli vuxen.

Annons

Patrik Ruiz inledde började spela hockey i Alfta som liten. Via Bollnäs tog sedan karriären tog fart i Hudiksvall där han första säsongen, som 19-åring, noterades för 37 poäng på 32 matcher.

Det blev starten på en 14-årig hockeykarriär. I divison 1 med Tranås, Tingsryd och Kallinge/Ronneby, i norska ligan med Stjernen och allsvenskt spel med Karlskrona.

Bästa året för poängkungen från Hälsingland blev 2009/2010 då han gjorde 63 poäng för Tranås och slutade åtta totalt av alla spelare i HockeyEttan.

Det var också någonstans där som han började fundera på livet efter hockeyn. Under sina drygt fyra säsonger säsonger med Karlskrona började han så smått att jobba för Adecco, världens största HR-företag.

Patrik Ruiz från Alfta bor och arbetar i Shanghai sedan två månader tillbaka – och siktar på att spela hockey igen efter något års uppehåll.

Och det är därför han sedan två månader tillbaka befinner sig i Kina och Shanghai.

– Hockeyn är inte hela livet, men den har varit mitt jobb större delar av livet. Men de sista två åren började jag jobba för att ha något att landa på i framtiden. Jag kom i kontakt med den person som senare skulle bli min chef som också själv i stort sett gjort samma bana som jag var på väg att påbörja. Och som visste att om jag hade rätt mindset för att göra stora affärer. Det man har med sig från sportvärlden är väldigt attraktivt i affärsvälden och på arbetsmarkanden, säger Patrik Ruiz, som menar att det är något som alla unga hockeyspelare måste ha med sig.

Att hockeyn en dag är över.

– Var öppen och uttnyttja din idrott utåt mot arbetslivet och dess marknad, för en dag kommer då det roliga är över och det är dags att bli vuxen. Idrotten är stor när du är ung, du kan tjäna bra pengar. Men man måste tänka att det nån gång tar slut och då gäller det att vara förberedd. Har du då studerat eller förberett dig så finns bra jobb runt hörnet.

Patrik (till höger) intervjuas av Karlskrona HK:s hemsida under säsongen 2001/2012.

För Patriks del har alltså hockeyn (indirekt i alla fall) tagit honom från lilla Alfta till 26-miljonersstaden Shanghai. Sedan två månader tillbaka bor han där och jobbar på Fesco Adeccos huvudkontor med tunga svenska företag som kunder.

– Det var tufft första månaden med omställning och en helt annan kultur när det gäller hur man ser på saker. Först och främst är det språket som är svårt, alla pratar inte engelska. Och de som kan engelska är duktiga på att skriva och läsa men kan vara lite sämre på att prata. Man kan inte anta att folk förstår dig till fullo, många gånger blir det lite bebisnivå och man får verkligen försöka att förklara exakt vad man vill, säger Patrik.

Kommer du trivas där tror du?

– Stockholm är som en by i jämförelse, allt går väldigt fort, i 99 procent av gångerna för fort. Men det är kul. Otroligt lärorikt Jag har ett tvåårskontrakt här så vi får se hur länge jag blir kvar, det kan bli längre också. Vem vet?

Miljonstaden Shanghai i Kina blir Patrik Ruiz nya hem i minst två år.

En sak som kan göra livet lättare är hockeyn. En kanadensisk kille som också jobbar i Kina hörde talas om Patrik och frågade om han ville komma och spela med Shanghai Wolves och Nordic Vikings – samma lag fast olika namn då de spelar i olika serier.

– Det är en nationell liga med 12 lag, så det är inte den asiatiska ligan. Men de här grabbarna åker varje år iväg på turneringar i Bangkok och Hongkong. Och den här säsongen kanske också till Las Vegas. Så det blir roligt om jag kan få ledigt från jobbet. Hur som helst så kändes det kul att röra en puck igen, säger Patrik, som gjort en träning med laget och räknar med att starta om karriären igen.

Första säsongen i division 1 blev i Hudiksvall där Patrik svarade för 37 poäng under sin debutsäsong. Här framför mål med en annan HHC-profil: Yngve Gustafsson.

Om än på sparlåga.

– Nivån är väl som division 2 eller 3 i Sverige om jag ska vara ärlig. Men sen kommer det några guldkorn som spelat på högre nivå och är med. De tränar två gånger och spelar två matcher varje helg. Så det blir en bra fritidssysselsättning, och man lär känna folk. Det är nån kille som är rätt högt uppsatt på H&M som är med, så man kan nätverka väldigt bra också.

Och kanske göra det som återstår på seniornivå – att vinna en poängliga...

Mer läsning

Annons