Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordförande i BIS avgick efter stormigt årsmöte om satsning på seniorlag: "Jag är besviken, inte vår plan med A-lag nu"

En arbetsgrupp som agerat offensivt, men utan fast förankring i styrelsen. Det ledde till ett stormigt årsmöte i Bollnäs IS på tisdagen, där både ordförande och kassör avgick i protest mot målsättningen att sjösätta ett seniorlag nästa säsong.
– Vi har jobbat efter en långsiktig plan, det här kan jag inte ställa upp på, säger Magnus Svedberg, som dock sitter kvar som tillförordnad ordförande till ett nytt årsmöte hålls inom en månad.

Annons

Initierat av en särskild arbetsgrupp i klubben (Stefan Danell, Charlie Östlund och Dan Nordin) presenterades för några dagar sedan Bollnäs IS nysatsning på ett seniorlag under ledning av profilcoachen Kai Nurmi, den förre AIK-backen som flyttat till Rengsjö.

Arbetsgruppen ordnade en upptaktsträff, med nye coachen Kai Nurmi i spetsen. Men BIS styrelse hängde inte med i de svängarna.

Problemet var bara att det kom som en braskande nyhet även för klubbens styrelse.

– Arbetsgruppen hade ett uppdrag att dra in 100 000 kronor till A-lagsverksamheten och skaka fram namn på tränare och spelare. Det skulle sedan ge underlag för styrelsen till ett beslut om en plan för framtiden. Men det här fick jag veta först genom artikeln, det är för jäkla dåligt, säger Magnus Svedberg, som tillträdde som ny ordförande 2014, och året efter tvingades lägga ned seniorlaget.

Sedan dess har styrelsen jobbat för en långsiktig plan där ett utökat samarbete – med alla klubbar i södra Hälsingland – kring ett J18-lag och P16 skulle lägga grunden för ett nytt seniorlag, men då tidigast 2017/18.

– Kai Nurmi är såklart en guldklimp som klubben bör vårda. Men vår fråga till honom gällde uppgiften att just träna J18. Nu har vi dessutom värvat en ungdomstränare, Alexander Tapper, från Mora som är på väg att flytta till Bollnäs, berättar Svedberg, som menar att ett A-lag i seriespel redan kommande säsong – då med flera spelare ur det gamla gardet – kan äventyra samarbetet med andra klubbar i allmänhet och Alfta GIF i synnerhet.

– Vi har varit helt överens om tagen här. I BIS har vi exempelvis kanske två spelare till ett J18-lag, Alfta har fler. I P16 är det tvärtom. Jag har pratat med både Alfta och Söderhamn/Ljusne i dag, och de gillar inte alls idén med ett nytt A-lag i BIS redan nu, säger Magnus Svedberg.

Men det blev ändå den framröstade målsättning när frågan kom att ställas på sin spets vid tisdagens stormiga årsmöte, där budget och verksamhetsplan måste göras om på mötets begäran.

En extra punkt gällande A-laget gav en omröstning där förslaget om seniorspel nästa säsong vann med siffrorna fem mot tre.

Magnus Svedberg kom som ny ordförande 2014, nu lämnar han sitt uppdrag i Bollnäs IS.

Det blev droppen för ordförande Magnus Svedberg och kassören Mathias Ahlström, båda lade ner sina röster och båda avgick på stående fot efter beslutet om en ny målsättningen.

Kassören Ahlström motiverade sitt avhopp med att krasst konstatera; "Det här är inte ekonomiskt försvarbart".

Och enligt styrelseledamoten Dan Sonefors, via mejl, har också "Styrelsen jobbat för att kunna mönstra ett a-lag till säsongen 17/18 då skulden till Bollnäs kommun (gamla hyresskulder) minskat ytterligare eller betalats av."

– Såklart jag är besviken, och jag hade ju tänkt köra som ordförande i fem-sex år för att bygga upp verksamheten från grunden. Ett A-lag redan nu kan jag inte ställa upp på, helt enkelt, säger Magnus Svedberg, som samtidigt slänger ut en brasklapp.

– Nu handlar det ändå bara om en målsättning, och efter den måste klubben enligt beslutet jobba framåt. Men om den sedan verkligen går att genomföra, det återstår att se och beror väl en del på vilka som kommer att sitta i en ny styrelse.

Frågan kommer alltså att hamna i nytt fokus vid det extra årsmöte som kommer att hållas inom en månad.

Mer läsning

Annons