Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstart för seniorlaget i Bollnäs IS med AIK:s guldhjälte Kai Nurmi som coach: "Bygger från grunden"

Han gjorde det avgörande målet när AIK vann SM-guld 1982.
Nu ska Kai Nurmi lyfta Bollnäs IS i en omstart efter en "tom" säsong.
– Första steget blir att etablera ett lag och en organisation, säger den 63-årige profilen, som numera är bosatt i Rengsjö.

Annons

En särskilt lockande annons i Dagens Nyheter.

Det blev början på en resa som skulle ta Kai Nurmi till Hälsingland, och i förlängningen ge hockeyn i Bollnäs extra krut att resa sig ur askan med en välmeriterad coach.

TV: Kai Nurmi om karriären, flytten till Höjens gård i Rengsjö och rollen som ny BIS-coach

– Det var min fru Karin som inte kunde släppa det . Och nu har vi bott här ett drygt år och det känns verkligen som ett fynd, säger Kai Nurmi, numera pensionerad snickare som sadlat om till en sorts förvaltare på Höjens gård, en naturskön pärla på en höjd strax utanför Rengsjö.

– Det hör mark till fastigheten, och vi har sju hyrsegäster i husen intill på tomten, berättar Nurmi, där han står på stenbron till det stiliga stenhuset med 640 bekväma kvadrat att förfoga över.

– Det är ju lite väl stort för oss egentligen, särskilt som Karin veckopendlar från Stockholm där hon har sitt jobb kvar. I veckorna är det bara jag och hunden Hugo som skrotar här. Men vi har ofta gäster, och det är ju skönt med utrymme.

I ett möjligheternas hus har den gamle hockeybacken också fått plats med ett gym och ett särskilt hörn för sina hockeyminnen och priser. Och den sista matchtröjan, med nummer 4, från tiden i AIK.

Kai Nurmi har sina finaste minnen från karriären i den gulsvarta AIK-dressen.

Hedersplatsen hör såklart till den mest minnesvärda höjdpunkten i hockeykarriären, när Kai Nurmi avgjorde den femte och avgörande SM-finalen 1982. Det gav 3–2 mot Björklöven i Scandinavium.

– Såklart det var stort. Jag hade hoppats spela några fler säsonger i AIK, men året efter fick jag inget kontrakt, säger backprofilen som under de gulsvarta säsongerna hade sin egen ramsa som ekade i Hovet: "Skjut Nurmi, skjut".

Nu tog han sitt lödiga högerskott vidare under några avslutande säsonger i Vallentuna innan han klev in i rollen som tränare.

– Under drygt 20 år har det blivit ett gäng klubbar, de flesta norr om Stockholm som Bålsta och Arlanda. Jag har även en säsong som J20-tränare i AIK, och var en gång nära bli assisterande i klubben, säger Kai Nurmi, som känner sig allt mer hemma som hälsing utan tidigare anknytning till bygden än en gammal kompis i Hällbo.

Och han ser fram emot att ta sig an uppgiften att skaka nytt liv i Bollnäs IS.

En anrik förening som efter några tunga år, på flera plan, inför säsongen 2015/16 tvingades sätta seniorlaget i malpåse.

Kai Nurmi i täten för nysatsande BIS under upptaktsträffen med spelare och assisterande coachen Niklas Wallin, längst till höger.

Men nu är det dags för en omstart.

– I den första fasen handlar det om att etablera ett fungerande lag och organisation, då är resultaten underordnade. Det känns bra att ha ett ledarteam där vi kan hjälpa varandra, säger Kai Nurmi som får förre spelare (och coachen) Niklas Wallin som assisterande tränare.

Bollnäs kommer dessutom att ställa upp ett J18-lag i samarbete med klubbarna i Söderhamn plus Alfta GIF och Järvsö IK.

– Det är en viktig pusselbit, och helst skulle vi ha ett J20-lag också. Men vi får ta en sak i taget, säger coach Nurmi.

Bollnäs IS kommer att ta avstamp i Division 3B, eller fyran. Något som glädjer Dan Nordin, en av flera eldsjälar i klubbens arbetsgrupp.

Läs mer: Fin segersvit - det var 2013

– Det var länge sedan vi hade så här bra förutsättningar. Nu ska alla förstå att det är en seriös satsning, kanske det kan locka några fler spelare också, säger Nordin.

BIS har i dagsläget 17 spelare klara i truppen, och fler är på ingång. Däribland finns flera i det "gamla gardet".

Mer läsning