Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HHC-tränaren stängs av efter spelarnas krav: "Jag har fått sitta med en psykolog"

/

Hudiksvalls HC har beslutat att stänga av J18-tränaren Andreas Arvidsson.
20 spelare krävde tränarens avgång på grund av hur han behandlade spelarna.
– Han har inte spelarnas förtroende, säger klubbens ordförande Sven Görgård.

Annons

Den tidigare HHC-backen Andreas Arvidsson har under säsongen tränat föreningens J18-lag. Men nu har Hudiksvalls HC:s styrelse beslutat att stänga av tränaren, sedan det framkommit att flera spelare har mått dåligt under Arvidssons ledning.

Beslutet att stänga av tränaren bekräftas av klubbens ordförande Sven Görgård.

– Arvidsson kommer inte att leda J18-laget under resterande del av säsongen, han har timeout. Om man ska fatta sig kort så har han inte spelarnas förtroende i sin roll som tränare, säger Görgård.

Nyligen lämnade 20 av lagets spelare in en namninsamling till styrelsen, där man krävde tränarens avgång. Spelare har vittnat om psykisk mobbning och utfrysning av spelare.

Läs mer: Massiv föräldrakritik mot HHC: "Har förstört för väldigt många barn"

Avstängningen av Andreas Arvidsson var till en början dock inte helt given för HHC. I slutet av förra veckan kallade klubbens styrelse hela J18-laget till ett möte, där man deklarerade sitt förtroende för tränaren. I stället stängde man i ett första skede av sju spelare, med hänvisning till "disciplinära skäl".

Men bara några dagar senare tvärvände Hudik Hockey. Spelarnas avstängningar hävdes, och i stället stängde man av tränaren Andreas Arvidsson i väntan på ytterligare besked. En "timeout" för tränaren, som ordförande Sven Görgård väljer att beskriva det som.

– Jag vill väl säga så här, att det har kommit kommentarer av olika slag. Jag vill inte gå in och värdera det. Men i sådana här lägen kommer det alltid olika synpunkter, säger Görgård angående uppgifterna om mobbning och utfrysning av spelare.

Hur kommer det sig att ni i förstaläget stängde av spelarna, för att sedan vända och stänga av tränaren i stället?

– Det första beslutet togs på bristfällig information. Det kan vi nog säga, det var knapphändig information.

Vad bestod den nya informationen av, som ledde fram till att ni reviderade beslutet?

– Det handlade om den reaktion som skedde vid vårt möte med spelarna. Och det som hände därefter i samtal med föräldrar, spelare och så vidare.

Reaktionen som HHC:s ordförande syftar på handlar om spelarnas reaktioner på mötet där klubben i ett första skede ställde sig bakom tränaren. En av de spelare som i ett första skede stängdes av berättar om hur han och lagkamraterna tog emot nyheterna på mötet.

– Folk grät, jag stod och grät och skakade. Vi undrade hur styrelsen kunde stå bakom tränaren och hur han behandlar och mobbar människor, när 20 spelare mår dåligt av att ha honom i laget. Men vi fick bara svaret att det är det här beslutet som har tagits. Vi fick ingen förklaring till varför vi är avstängda.

Sporten har varit i kontakt med flera spelare och föräldrar till spelare i laget. Samtliga målar upp en bild av ett lag där många av spelarna har mått dåligt.

– Spelare var utfrusna redan från början. Man finns inte, han hejar inte ens på spelare som inte är hans favoriter. Det har påverkat mig jättemycket, jag kan inte sova och orkar inte med skolan. Och jag kan inte ens fokusera på hockeyn. Jag har fått sitta med en psykolog för att jag har mått så dåligt, säger en av spelarna som har skrivit under brevet.

Jimmy Anderström, ansvarig för hockeygymnasiet och huvudtränare för J20-laget, kommer tillfälligt att ta över som tränare för J18. Laget slutade den här säsongen näst sist i grundserien J18 Elit västra, och därefter som jumbo i fortsättningsserien.

Sporten har sökt Andreas Arvidsson för att få en kommentar, men utan att lyckas.

Mer läsning

Annons