Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förra säsongens bästa domare: "I en perfekt värld skulle alla spelare döma ungdomsmatcher"

/
  • Erik Larsson tog emot pris som distriktets bästa domare vid Hälsinglands ishockeyförbunds årliga prisutdelning.

Förra säsongen blev Erik Larsson utsedd till Hälsinglands bästa domare.
Han anser själv att det viktigaste verktyget han har med sig som domare är hans bakgrund som spelare.
– I en perfekt värld skulle alla spelare döma ungdomsmatcher, säger han.

Annons

Yttre press, kränkningar och en brist på domare. Svensk ishockey har det inte lätt på domarfronten just nu.

Men för Erik Larsson från Norrala är karriären rejält på uppgång. I fjol blev han utsedd till Hälsinglands bästa domare, och nyligen dömde han slutspelet i TV-pucken tillsammans med Hudiksvallsdomaren Fredrik Edin.

– Generellt är det bra, det är fruktansvärt kul. Men det har varit väldigt mycket fokus på det negativa, säger Erik Larsson och syftar på den rapport Svenska ishockeyförbundet gjort tillsammans med Friends.

Där uppger en av sju domare att de varit rädda för våld eller kränkningar vid upprepade tillfällen.

– Rapporten är väl talande för klimatet. Vi lägger ner bra med tid och kraft på det, så får man ta mycket skit. Det är tråkigt, säger Erik Larsson.

27-åringen från Norrala ser det som en bidragande orsak till att sporten har problem med att rekrytera nya domare. Förbundet har dock gjort försök att knyta till sig nya rättskipare.

– Man körde en kampanj på Facebook för att locka folk, det var ganska bra intresse faktiskt. Både aktiva och några som inte hade hockeybakgrund visade intresse. Jag har inga siffror för Hälsingland, men överlag verkade det vara en bra kampanj.

Läs mer: Tuffa situationen inom svensk ishockey

Erik Larsson tror att det är en stor fördel om man spelat ishockey själv, innan man börjar döma.

– Det jag har med mig mest in i domarrollen är att jag själv varit spelare. Att ha spelat både junior- och seniorhockey ger en speluppfattning och skridskoåkning som har hjälpt mig mycket, säger Erik Larsson som också tror att de positiva effekterna går åt andra hållet.

– Är man ung och spelar tror jag det är en fördel att vara domare också. Då kan man få en annan blick och förståelse för spelet. I en perfekt världs skulle alla spelare döma ungdomsmatcher, för att skapa en bättre acceptans.

Läs mer: Nyrekrytering av domare är Hälsinglands problem

Att döma ungdomsmatcher kan vara hårt för en ny ung domare. Erik Larsson vet, han dömde ungdomshockey förra säsongen.

– Jag gick ner och dömde en U14-match i fjol och man får en jäkla massa skit där. Jag tänkte "men vad gör ni?", men jag är äldre och lyssnade inte på det. Men ställ ut en ny domare som bara är något år äldre än spelarna på isen... Man ska inte behöva utsättas för det.

Om man tittar på Hälsingland, gör klubbarna tillräckligt för att locka nya domare?

– Det vet jag väl inte... Vissa klubbar har väl inte gjort någonting, medan vissa gör jättemycket. Vi blev nog fler på föreningsdomarkursen är vi trodde, sen hur många som kommer iväg och fortsätter döma... Det är bara att hålla tummarna att de vill fortsätta.

Erik Larsson själv är ett av Hälsinglands hetaste namn på domarsidan för tillfället. Han började döma som 13-14-åring, mest för att tjäna lite extra pengar någon helg. Sedan kom ett uppehåll på tio år då han satsade som spelare. Men när laget i Söderhamn lades ner hoppade han på domarkursen.

– Det är tredje säsongen i rad jag dömer nu. Jag går division 1-kursen i år så jag dömer i J20 Superelit och division 1, säger han.

Vad har du för mål framöver med din domarkarriär?

– Närmast är det väl att få döma allettan den här säsongen. Jag kom inte med i första uttagningen, men det är inget som är skrivet i sten än.

När han blev utsedd till förra säsongens bästa domare i Hälsingland blev han både glad och överraskad.

– Jag blev lite förvånad, men det var väldigt kul att få det priset. Det gäller bara att hålla i så det fortsätter peka uppåt och inte stannar av. Jag måste nöta på, säger Erik Larsson.

Mer läsning

Annons