Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarkrisen i Hälsingland allt djupare: "Är verkligen katastrof nu"

Domarkrisen i Hälsingland blir allt mer akut.
Förbundet tvingas ta in domare från granndistrikten – en extra kostnad som slår mot hockeyklubbarna.
– Det kommer att bli en katastrof om det inte händer någonting, säger Kjell Karlsson, och manar klubbarna till att ta ett större ansvar.

Annons

Redan i vintras skrev vi om att ishockeyn har svårt att rekrytera nya domare . Och när en ny säsong nu står för dörren är krisen i Hälsingland svårare än på länge.

Kjell Karlsson, domarchef i distriktet, menar att klimatet kring matcherna är den största anledningen till den negativa utvecklingen.

– Den största orsaken, och det är inte hockeyn ensam om, är det hårda klimatet som finns kring matcher. Framför allt är föräldrarna dom stora bovarna. Det finns ett stort problem med föräldrar och ledare som skrämmer bort ungdomar som börjar döma, säger Karlsson.

I Hälsingland finns den här säsongen tio distriktsdomare. Tillsammans ska dessa döma fem seniorlag, J20 Elit, J18 Elit, J18 division 1, U16 och U15.

– Det är väldigt tufft. Jag tror faktiskt inte att vi klarar av att tillsätta på alla matcher i vinter. Och då finns det bara ett alternativ, och det är att ta hjälp av granndistrikten Gästrikland, Dalarna och Medelpad, säger Kjell Karlsson.

Kan granndistrikten avvara domare då?

– Nej, egentligen inte. Medelpad har ju kris dom också. Vi har under många år hjälpt till där uppe då dom ofta har ringt och bett om hjälp. Sen har vi ett naturligt utbyte med Gästrikland och Dalarna.

Domaren Björn Larsson under en match mellan Söderhamn/Ljusne och Falun i fjol.

Seniorserierna och de högre juniorserierna kommer förmodligen att ha täckning på domarfronten i vinter. I ungdomsserierna ser det däremot värre ut.

– I U15 och U16 finns det stor risk att man tvingas ta in domare från Dalarna, vilket i sin tur innebär högre kostnader för klubbarna.

Hur kan ni stoppa den här utvecklingen?

– Det här är väldigt allvarligt. Jag brukar säga på möten med klubbordförande, att utan domare blir det ingen ishockey. Men klubbarna vill inte förstå det här, man förstår inte allvaret.

Inom kort sjösätts ett projekt som han hoppas ska kunna ge en skjuts i rätt riktning.

– Vi har någonting som kallas för Daif, vilket är en förkortning för domaransvarig i förening. Det är den allra viktigaste rollen inom hela Sveriges domarorganisation när det gäller rekrytering. Och det ska finnas en sån i varje förening, precis som det finns ordförande och sekreterare.

Dock är det inte alla föreningar som i dag har en fungerande domaransvarig. I rollen ingår bland annat att aktivt jobba för att få spelare att inleda en domarkarriär, och att sedan coacha och stötta nya domare.

– Det kommer att bli en katastrof om det inte händer något snart. Nu har vi i Region väst fått extra pengar för det vi kallar daif-projektet. Förhoppningsvis kan det ge resultat.

Kjell Karlsson tycker inte att klubbarna tar problemet på allvar – någonting som han kommer att lyfta på möten inom kort.

– Snart kommer vi att ha en ordförandeträff, där vi träffar klubbarnas ordförande. Då ska jag ta upp det här, att nu måste föreningarna skärpa sig och börja hjälpa till med rekryteringen. Jag använder ordet katastrof en del, men det är verkligen en katastrof nu.

LÄS MER: Krönika från i fjol: "Det är så självklart: Utan domare – ingen ishockey"

Håll koll på hälsingesporten med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons