Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Bollnäs/Hertsjö till världens bästa lag på ett år

/
  • På mindre än ett år har Jonas Larsson gått från Bollnäs/Hertsjö till världens bästa innebandylag

Redan som sexåring började Jonas Larsson från Bollnäs spela innebandy.
Tolv år senare tränar han med ett av världens bästa innebandylag och laddar för spel med landslaget.
– Jag hade respekt för killarna i början, men det släppte efter ett tag, säger han.

Annons

Det hela började i skolan. Kompisarna spelade innebandy på rasterna och när pappa sedan startade ett innebandylag var det självklart att Jonas Larsson skulle börja träna med det. Kort tid senare började han spela med Bollnäs/Hertsjö och där blev han kvar till andra året på gymnasiet.

Efter att ha spelat både bandy och fotboll parallellt med innebandyn valde Jonas Larsson för fyra år sen att satsa helhjärtat på innebandyn. Ett steg i satsningen var att flytta till Falun och börja på innebandygymnasiet.

– Det var ganska tufft i början, att sköta allt själv. Jag längtade hem mycket, men man växer in i det. Det funkar bättre nu, säger han.

Förutom omställningen till att behöva klara sig själv, gick flytten till Falun ganska smidigt. Rent spelmässigt fick Jonas Larsson flytta ner en division när han kom till Dalarna.

Läs också: Bäckmans innebandylista: B/H:s starka start

– Jag spelade i division 2 i Bollnäs, men i Falun fick jag spela i division 3. De hade ett division 1–lag som jag skulle få träna med, men de var tvungna att lägga ner det laget. De hamnade i norra serien och skulle behöva åka till Kiruna och spela flera matcher och det klarade inte ekonomin, berättar han.

Nu kombinerar Jonas Larsson de samhällsvetenskapliga studierna med innebandyträning i tre olika lag. Förutom träningen i skolan och med IBF Faluns ungdomslag har han, sen i somras, även tränat med Faluns A–lag. Ett lag som har dominerat innebandyn de senaste åren, med tre raka SM–guld och tre raka Champions Cup–guld.

– Det är klart det var nervöst att börja träna med de killarna. Jag hade respekt för dem i början, men det släppte efter ett tag. Man kommer in i tempot och måste ta för sig för att få fortsätta spela. Det är bara att köra på, säger Jonas Larsson, som fick kliva upp i A–laget redan under första året i Falun, mycket tack vare Rickard Hedlund, assisterade tränare i IBF Falun.

– Rickard var med och startade skolan jag går på. Han skickade ett sms till mig i somras där han skrev att han ville att jag skulle vara med och träna med A–laget. Vi tränade mycket fys i somras och sen fick jag vara med i de tre första matcherna på säsongen.

Än så länge har Jonas Larsson dock inte fått någon speltid i A–laget.

– Hittills har jag bara suttit på bänken, det är sådant som måste göras. Man får liksom börja någonstans.

Hur var det att kliva in till första SLL–matchen, även fast du bara satt på bänken?

– Det var ju nervöst, men väldigt roligt. Kul att få se hur det går till med uppladdning i omklädningsrummet och uppvärmning. Sen fanns ju tanken på att jag kunde bli inbytt. Det var bara jag som satt som avbytare, i övrigt hade vi tre fulla femmor.

De tre matcher som Jonas Larsson har varit med på har alla varit väldigt jämna.

Läs också: Högberg tillbaka i Bollnäs/Hertsjö

– Skulle vi leda med 5–6 mål skulle de kunna slänga in mig så jag får visa vad jag går för. Det skulle vara väldigt nervöst, men det är en chans man får och det gäller att ta den. Det är klart att man blir sugen att gå in och hänga dit någon påse, säger forwarden.

Ett av Jonas Larssons starkaste minnen från sin innebandykarriär är sommarens "Hellweek" med Falun, en hel vecka av stenhård träning.

– Vi började klockan 05:30, då skulle vi stå i omklädningsrummet ombytta och klara. Först stack vi ut och sprang intervaller, sen möttes vi på eftermiddagen igen för ett innebandypass. Hela veckan avslutades med ett fysläger i Sälen. Det var väldigt skönt att komma hem efter det, berättar han.

Den 6–8 november kommer Jonas Larsson få dra på sig den svenska landslagsdräkten, då han är med och representerar Sverige i Euro Floorball Tour för U19 som avgörs i Tjeckien.

– Vi var 70 stycken som fick ett brev i våras där det stod att vi skulle skicka in två fystester. Sen kom det ett till brev i september där 30 av oss blev kallade till ett läger på Bosön och i veckan fick jag ett sms om att jag är en av de 20 uttagna till landslaget. Det har varit en dröm länge att få spela i landslaget, men det gäller att släppa all nervositet och bara spela sitt vanliga spel när vi kommer ner dit.

Det blir mycket innebandy för Jonas Larsson just nu. Med elva träningar i veckan gäller det att ta vara på den lediga tid han har. På höstlovet hann han bara vara hemma i Bollnäs i två dagar.

– Jag missar träningar när jag är hemma, så jag måste tillbaka. Det blir mycket, men det är kul. Fast det gäller att ta det lugnt när man kan, att äta rätt och återhämta sig, säger han.

Vad har du för mål med innebandyn, om du får drömma helt fritt?

– Först och främst vill jag ta en ordinarie startplats i SLL och vara med och spela om SM–guldet. Landslaget är ju också en dröm, därför är det kul att man får vara med i U19–laget nu. Jag hade bara en chans att vara med där, det är spännande att man tagit vara på den chansen. Nästa år hade det varit försent.

Läs också: "Fler spelare kan komma in"

Mer läsning

Annons