Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huggsexa om fotbollsgymnasium

Ett RF-förslag om en ny nationell elitidrottsutbildning kan innebära huggsexa mellan tre hälsingeorter om en åtråvärd elitfotbollsutbildning. Detta när Riksidrottsförbundet vill se över landets idrottsutbildningar.
Förslaget är just nu på remiss hos specialidrottsförbunden.

Annons

Det är Riksidrottsförbundet, RF, som presenterar förslaget som, om det får gehör, ska börja gälla redan från 2011. Förslagen kommer i skiftande omfattning att röra alla idrottsutbildningar.

– Var tredje år gör vi en genomgång av idrottsutbildningarna för att dimensionera dem. Fotbollen har länge eftersökt bra alternativ till Riksidrottsgymnasierna (RIG). De vill inte ha enbart ett fåtal RIG-platser i Sverige, vilket betyder att man får frakta folk runtom i landet, utan i stället ha flera nationella idrottsutbildningar, säger Kent Lindahl, ansvarig på RF.

För fotbollen skulle det preliminärt betyda att 30–35 orter i Sverige skulle få en nationell elitutbildning i fotboll, lite beroende på vad Svenska fotbollförbundet kommer fram till. Bryter vi ner siffrorna till hälsingenivå lutar mycket åt att en ort skulle bli aktuell i Hälsingland. Hittills har tre gymnasier anmält intresse för den åtråvärda utbildningen: Bromangymnasiet i Hudiksvall, Staffangymnasiet i Söderhamn och Torsberggymnasiet i Bollnäs.

Kenneth Carlsson, ordförande i Hälsinglands fotbollförbunds tävlingskommitté, är bekymrad över den nya ordningen.

– Det ser bekymmersamt ut för Hälsingland om det kommer att bli på det här viset. I dag har vi fem fotbollsgymnasier (förutom de nämnda även Slottegymnasiet i Ljusdal och Voxnadalens gymnasium i Ovanåker) och nu kommer vi att få ett. För antalet platser betyder det att man måste dra ner dem från 54 till 18.

Enligt RF finns inget som talar för att den nya utbildningsformen skulle betyda försämringar då den kommer att finnas på fler platser.

Mer läsning

Annons