Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall i absoluta Sverigetoppen

Hudiksvall kan titulera sig som den största hittaut-orten i Sverige.

Annons

Ingen har väl missat att mobilspelet Pokemon GO har denna sommar tagit Sverige med storm. Appen där deltagarna själva navigerar med en karta i sin smartphone för att hitta och fånga monster har på kort tid blivit otroligt populär.

Ett liknande projekt där deltagarna istället för monster får upptäcka vackra platser och komma ut i naturen för att leta checkpoints har också slagit stort i Hudiksvall de senaste åren. Och färsk statistik visar att Hudiksvall är den ort i Sverige där störst andel av invånarna använt sig av projektet hittaut.nu för att komma ut och röra på sig.

– Vi fick en sammanställning idag (15 augusti) som visar att Hudiksvall är den hittaut-ort där störst andel av befolkningen nyttjar vårt projekt. Hela fyra procent av Hudiksvalls kommuns invånare har valt att registrera sig och ta minst en checkpoints i årets projekt. Det är helt fantastiskt, utbrister projektledare Andreas Davidsson.

Och det gör att man kan utnämna sig som största hittaut-ort i Sverige, då väldigt få andra orter når upp till liknande siffror. Det är bara Karlshamn som har chans att utmana, där man nått 3,7 procent.

Det är tredje året som friskvårdsprojektet hittaut.nu arrangeras i Hudiksvall. Varje år har intresset ökat markant och i år har man redan passerat förra årets toppnotering på 1 350 deltagare.

– Vi har satt 1500 deltagare som mål i år. Ett tufft mål, men fullt rimligt hoppas jag eftersom vi redan är uppe i 1 430 deltagare, kommenterar Davidsson, som driver projektet på uppdrag av de tre orienteringsklubbarna i kommunen – OK Dellen, Hudiksvalls OK och Forsa OK.

I den nya statistiken kan man även notera att Hudiksvall nu år är uppe på andraplats över orter med flest antal deltagare. Förra året slutade man som trea. Det är bara Uppsala som är större, där över 2 200 deltagare finns registrerade.

Andreas Davidsson, som driver projektet Hittaut.

Sedan förra året har vi gått om Jönköping, vilket är smått otroligt med tankepå att det bor över 130 000 i Jönköpings kommun. Nu återstår två månader av årets hittaut-projekt i Hudiksvalls kommun. Till den 15 oktober sitter 145 checkpoints utplacerade i skog och mark. Och projektledare Andreas Davidsson tror man kan nå ännu fler deltagare i höst.

–Dels så hoppas vi att anställda på företag som nyttjar hittaut som företagsfriskvård nu är tillbaka efter semestern och kommer igång på ett bra sätt. Och dels hoppas vi att skolorna tar till sig av vårt projekt och kan nyttja både tryckta kartor och mobilapp för att lättare instruera om orientering på idrottsundervisningen. Här kan vi gärna bistå med hjälp och instruktioner till lärare och dom får mer än gärna höra av sig. Skoleleverna kommer säkert ha abstinens efter att jaga Pokémons, och detta kan bli ett bra sätt att lära sig mer om kartor och navigering på skoltid, berättar Andreas Davidsson.

Ser man till antalet registrerade checkpoints så har nu nästan 50 000 tagits i Hudiksvall. Det innebär i snitt 34 checkpoints per deltagare än så länge. Härligger Hudiksvallsborna dock en bit efter de bästa orterna där man tagit 42 checkpoints i snitt.

– Börjar man titta på vad detta projekt gör för folkhälsan så är det enorma siffror, både lokalt och på nationell nivå. Grovt räknat innebär detta att 25 000 friskvårdstimmar och ungefär lika många kilometer har genererats inom projekt i bara Hudiksvalls kommun. Totalt i hela Sverige har över 443 280 checkpoints tagits, fördelat på 12 500 deltagare. Räknar man om detta i kilometer blir det ca 5,5 varv runt jordklotet. Och detta utan att ha sett ett enda monster på vägen, avslutar Davidsson med glimten i ögat.

Mer läsning

Annons