Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon sprang upp och ner för bergen i två dygn: "Ett feltramp och jag hade ramlat 800 meter"

I helgen sprang Anette Jonsson från Annefors i mål som femte bästa i världens mest extrema maratontävling. – Jag tror jag är den första svenska som någonsin kommit i mål i den här tävlingen, berättar Anette Jonsson extremmaratonlöpare.

Annons

Över berg och dalar i den baskiska provinsen i norra Spanien, gick i helgen ett maratonlopp i minst sagt svårjoggad terräng. Deltagarna var tvungna att ta sig igenom en bana på hela 16,8 mil cirka 1 400 meter över havet.

I tävlingen deltog 37-åriga Anette Jonsson, uppvuxen i Annefors men numera bosatt i Falun. Hon kom i mål kvart i elva på söndagsförmiddagen, då hade hon sprungit upp och ner för berg i hela 40 timmar och 45 minuter i sträck, utan någon vidare vila. Tiden räckte till en femteplats i tävlingen.

Anette Jonsson fotograferas på fredagen innan starten, där hon pekar på hur långt hon måste springa för att komma i mål.

– Känslan just nu är fantastisk. Den här tävlingen är en av de tuffaste jag har varit med om, säger Anette Jonsson.

Läs även: Nu ska Mats simma 50 mil längs Dalälven

På telefon från hotellet i bergsstaden Beasain, där loppet startade, berättar Anette att hennes fötter är täckta med blåsor.

– Det är bara att klippa och kasta bort mina tånaglar, säger hon lugnt.

Hon är också glad över huvud taget ha lyckats genomföra loppet. Vid vissa ettapper med branta bergstigningar kunde minsta felsteg innebära döden.

Målgången på söndagen efter 168 avklarade kilometer. Anette Jonsson kom i mål efter 40 timmar och 45 minuter som räckte till en femte plats.

– Många partier är som branta slalombackar bara i sten – ett feltramp och jag hade ramlat 800 meter rakt ner för ett stup, berättar hon.

Tävlingsformen som Anette utövar kallas för "trail running", eller fjällmaraton, där man i den mån det är möjligt springer tiotals mil över bergsområden eller genom öknar.

Läs även: Hon knäckte hårda distansen med nytt rekord

I den här tävlingen, som heter Ehunmilak, hade omkring 300 startande och cirka 100 av dem fick avbryta på grund av utmattning. Men Anette, som inte vill kalla sig professionell, hävdar att det går att vänja kroppen vid att springa flera dygn i den extremaste terräng.

– För att klara det måste man ha tålamod och vara koncentrerad. Jag mötte barn i sex-sju årsåldern längs vägen, de är uppvuxna i miljön och sprang upp och ner för bergen som ingenting, berättar Anette.

Så här såg banprofilen ut.

Anette har tidigare deltagit i vanliga maratonlopp, fast det slutade hon med när hon genomförde sin första tävling i trail running i de italienska Alperna. Hon blev frälst och nu kan hon inte tänka sig att springa på asfalt igen.

– Det är en härlig känsla att bestiga berg, man känner sig odödlig när man når toppen, säger hon.

Efter målgången satte sig Anette ner en stund och bara njöt över bedriften berättar hon. Och hon har redan börjat tänka på nästa tävling.

– Nästa stora blir troligen i Italien i Oktober – 90 kilometer och 6 000 positiva höjdmeter. Men det blir säkert några mindre lokala tävlingar där i mellan när kroppen läkt ihop efter detta, avslutar Anette.

Läs även: Snabbast nedför berget – Tomas tävlar i att cykla utför

Utsikten från en av flera bergstoppar som Anette Jonsson sprang över. Här efter 103 kilometer.

Mer läsning

Annons