Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagan om Ricoh

/
  • Att spela i svart och vitt är givet Ricoh HK, där de gamla Strandarna Daniel Rudh (tre från höger) Magnus Idén (längst till höger) syns i bakre ledet, trea från vänster i det främre ledet är Tomas Moberg följd av Magnus Olofsson och Axel Bäcklund, samt liggande till vänster Fredrik Lundström. Mannen i rött är Ricoh Sveriges VD Måns Sjöstedt.

Vi är väl ganska många som har läst den gamla ungdomstidningen Buster, en serietidning som mestadels handlade om fotboll.
Om det funnits en serie om handboll skulle sagan om Stockholmslaget Ricoh HK mycket väl ha kunnat vara hämtad ur Buster.
– Jag vet inte var det här slutar. Skulle vi gå upp i division 1 måste vi ju börja träna också, säger den före detta Strandspelaren Magnus Idén.

Annons

Magnus Idén, Tomas Moberg, Patrik Holmström, Hans "Weppis" Vestberg, Magnus Olofsson, Fredrik Lundström, Axel Bäcklund, Krister Berg, Daniel Rudh, Andreas Jonsson, Erik Ullberg och Anders Olsson har några saker gemensamt. De har alla spelat handboll i Strand, alla har flyttat från Hudiksvall, de har fortfarande ett brinnande intresse för handboll – men framförallt saknade de det sociala umgänget som det innebar att spela handboll.

– För några år sedan träffades några av oss på ett bröllop och då började planerna på att bilda ett handbollslag. Men för att bilda ett lag måste det finnas en klubb med en styrelse, det hade vi inte. Jag drog då planerna för cheferna på Carl Lamm där jag arbetade, och de tände på det hela, säger Magnus.

Tack vare många namnkunniga spelare fick man dispens för att hoppa över division 5, och laget började i division 4.

Den serien vann man, liksom division 3 året efter, och i höstas var man plötsligt ett division 2-lag.

– Det gick bättre än vi räknat med, säger Magnus sedan laget blivit tvåa och kvalificerat sig för kvalspel.

Man inledde i första omgången med att besegra Örebro med 33–21 på bortaplan och 35–22 hemma. I den avgörande kvalomgången väntade Tyresö, som kommer från division 1.

I måndags vann Ricoh hemmamatchen med 34–29, och skulle det bli seger i torsdagens retur i Nybodahallen är Ricoh helt plötsligt ett division 1-lag. Om Tyresö vinner väntar en avgörande match i samma hall på lördag.

Fotnot: Ricoh köpte upp Carl Lamm, därav det nya namnet på handbollslaget.

Mer läsning

Annons