Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvaktstalangen lämnar Strands IF för att satsa på handbollen i Karlstad: "Det är en helt annan nivå"

Målvaktstalangen Linnea Bergqvist från Hudiksvall har en tydlig plan för sin handbollskarriär. Till hösten lämnar 15-åringen familjen och Strands IF i Hudiksvall för att gå på handbollsgymnasium i Karlstad och på sikt försöka slå sig in i elitserielaget IF Hellton.

Annons

När Linnea Bergvist var fem år gammal följde med sin syster på en handbollsträning. Sedan dess har den 15-åriga målvaktstalangen vetat att det är handboll hon vill spela. Hon drömmer om landslaget, en utlandskarriär och att kunna leva på sin idrott. För att uppnå den drömmen är hon beredd att satsa allt.

Målvaktstalangen Linnea Bergqvist lämnar Strands IF för att satsa på karriären i Karlstad och  IF Hellton.

Till hösten ska Linnea Bergqvist lämna familjen i Hudiksvall för att ensam flytta ner till Karlstad, gå på handbollsgymnasium och på sikt försöka slå sig in i elitserielaget IF Hellton.

Det hela började med en antagningsträning i Karlstad förra året.

–Jag och min farfar åkte dit. Det var jättenervöst men det gick bra. Det var många andra duktiga som sökte men härifrån Hälsingland var jag den enda, säger Linnea Bergqvist.

LÄS MER: Han tar steget från Strands IF till handbollsgymnasiet hos "världens största klubb"

När beskedet sedan kom att hon hade blivit antagen var lyckan stor.

–Det var i vintras. Jag var på stan med mamma och så fick jag ett mail i telefonen så jag gick in och kollade och då stod det att jag hade kommit. Först blev jag jätteglad och chockad. Sen började jag tänka efter lite eftersom det skulle innebära stora förändringar. Till slut kändes det ändå rätt att jag tackade ja, säger hon.

Idag bor hon tidsvis hos sin mamma och syster i Enånger och hos sin pappa och lillebror i Hudiksvall men till hösten ska hon skapa sig något eget i en etta i centrala Karlstad. Att som 15-åring inte bara flytta hemifrån utan även flytta till en annan stad kan skrämma de flesta men inte Bergqvist. Hon tänker mest på de praktiska bitarna.

–Det är lite nervöst men jag tror det kommer gå jättebra. Det är mest att man ska hinna tvätta, laga mat, städa och samtidigt träna och gå i skolan, säger hon.

Det inte bara familjen hon lämnar bakom sig. Efter att ha tillhört Strands IF hela sitt liv byter hon nu klubb till Hellton. Enligt regler så måste man vara 17 år för att få spela på en hög seniornivå. För Linnea som snart ska fylla 16 år så finns det därmed gott om tid att utvecklas innan det är dags att slå sig in i ett a-lag. Men tack vare de träningsmöjligheter hon får i Karlstad så är steget lite närmare.

–Nu spelar jag i ett ungdomslag i ett år till sedan går jag upp i ett juniorlag innan jag försöker ta plats i damlaget. Det är en helt annan nivå där en hemma i Strand, säger hon.

LÄS MER: Strands B-pojkar redo för tufft USM: "Det är bara storlag"

Förra veckan var hon och fixade i den nya lägenheten men tränade även två pass med sitt nya lag.

–Det kändes jättebra. De var väldigt snälla och bjöd in mig på ett bra sätt, säger Bergqvist

Även om hon trivts väldigt bra i sitt lag i Strand så märker hon en stor skillnad mellan klubbarna. Tidigare hade hon inte någon kontinuerlig målvaktsträning. I hennes nya lag har de tre tränare varav en är målvaktstränare.

–Vi är även fler spelare på träningarna och det är ett mycket högre tempo än vad jag är van vid, säger hon.

Linnea Bergqvist tillsammans med pappa Göran och lillebror Elias.

Pappa Göran Bergqvist instämmer.

–Det finns helt andra förutsättningar. Det är inte bara träningarna och målvaktsträningarna. Hela anläggningen är fantastisk med inomhushall, gym och simhall. De har även det senaste vad gäller sjukgymnastik, berättar han.

Trots de stora möjligheterna så är Göran Bergqvist noga med att inte sätta för mycket press på sin dotter.

–Är det så att man inte trivs och kommer tillbaka efter ett tag så är det långt ifrån ett misslyckande då har man i alla fall provat, säger han.

På fredag går flyttlasset ner till Karlstad och den 24 augusti är det upprop i den nya klassen. Några dagar efter det sker debuten i det nya laget. Då spelar de en elitcup i Skövde.

–Det ska bli spännande. Det blir en bra chans att få lära känna laget bättre och det ska bli väldigt kul att börja spela igen efter uppehåll, säger Linnea Bergqvist.

Mer läsning